Foto: Kadri Valsberg

Et sööjal oleks oma valikuid lihtsam teha, vajutame meie parimate palade peale oma lemmiku märgi. Oma ligi 17-aastase tegutsemisaja jooksul oleme õppinud täpselt aru saama, mida tahab sööja, mida tootja ning kuidas need kaks poolust toodete abil omavahel kõige paremini kokku viia. Meie toimetajad proovisid ära üle 150 toote ja sõelusid igas kategoorias välja kolm parimat. Toome siin välja kõik need väljavalitud tooted koos maitsjate arvamuste ja reaktsioonidega.

PARIM PUU- JA KÖÖGIVILJATOODE

Parim puu- ja köögivili on muidugi värske. Aga kui juba töötlema ja säilitama hakata, siis lisanduvad uued nõudmised: toode peab olema kerge, tervislik ja kasutusmugav.

Foto: Kadri Valsberg

Fermency Krimchi peakapsa-kimchi
Eesti peakapsaga kimchi. Tšillihelvestest punane. Põnevad on koostises ka valge redis ja küüslauk. Tükid hästi parajateks lõigatud, mitte liiga suured. Korralikult fermenteerunud ja vürtsikas. Kui liha läheb süües raskeks, võta suutäis seda vahele – päästab hästi.
400 g 8.59

Foto: Kadri Valsberg

Salvesti kaunviljakauss kinoaga
Palju ube ja hästi maitsestatud – nagu oleks ise tehtud. Süües hakkab suu lõpuks õhetama ka. Erinevad tekstuurid mõjuvad meeltele hästi, kinoa annab krõmpsu. Tõeline mugavusroog, sest kõik on sinu eest ära tehtud, võta ja söö – ei mingit ajakulu kaunviljade leotamise ega muu mässamisega. 530 g 2.69

Foto: Kadri Valsberg

Härmavilja rikkalik köögiviljasegu läätsedega
Koostisse kuuluvad porgand, suvikõrvits, rohelised läätsed, brokoli, lillkapsas, Rooma aeduba, punane paprika ja punane sibul. “Suvikõrvitsa­klubisse kuulujate lemmik.” Palju värve esindatud. “Brokoli ja suvikõrvits maitsevad hästi, mitte pole üleküpsetatud mössakad.” Suhteliselt väikesed maitsekad tükid. 400 g 1.75

PARIM KASTE

Kõik teavad, et head kokka tunned kastme järgi. Aga kellel seda tänapäeval ikka alati aega valmistada! Seepärast on hea pöörata pilk valmislahenduste poole.

Foto: Kadri Valsberg

Uulits Kodugurmee trühvlimajonees
Päevalilleõliga tehtud ja ega emulaatorist küll ei pääse. Šampinjonitükid flirdivad trühvli mekiga. Mõru, kreemine, õline, pehme, õhuline. “Seenest tuleb umamisus, kõik on balansis.” 160 g 3.90

Foto: Kadri Valsberg

Curtice Brothersi orgaaniline ketšup
Veganitele sobiv gluteenivaba orgaaniline ketšup võlub tõelise tomativärskusega. Ehe, puhas, kreemine – nagu ise tehtud. Tõesti hästi hea. Vähe (peedi)suhkrut, vähe soola. Tavalist suhkrut pole üldse lisatud. Biomarket. 270 ml 4.30

Foto: Kadri Valsberg

Salvesti adžika
Eestlasele üllatavalt paigas maitsega. On ka ülihea suitsuploomi maitse, kuigi koostises seda pole. See-eest sisaldab juursellerit. Väiksed tükid sees ja leidub ka seemneid. Magus, terav, hapu ja soolane on tasakaalus ja särtsu jagub mõnusalt. “Grill-söökidega kindlasti kasutan!”
360 g 1.85

Foto: Kadri Valsberg

PARIM KUIVAINE

Huvitaval kombel kuulusid sellesse kategooriasse eranditult pastatooted. Ei mingit tatart! Kuivatatud hernestest rääkimata. Aga mis siis ikka – oligi meil lihtsam otsustada.

Foto: Kadri Valsberg

Tartu Milli fusilli tricolore pasta
Värv on vaid visuaalne efekt: silmale annab, aga maitset ei lisa. Ometi tahaks spinatit ja tomatit maitses tunda. Tekstuurilt ilusa tugeva spiraaliga ja mõnusad. Ei ole salatipasta, pigem sobib kastmega: pestot või tuunikala vahele. Koorekastet väldiks – see varjaks värvi. Keetmisaeg 7–9 minutit. 500 g 1.39

Foto: Kadri Valsberg

Panzani Selezione di Chefi collerette-pasta munaga
Koostises durumnisujahu ja munad. Värsked munad on tunda – maitses kohe teine asi! Tugev ja suus sulav üheaegselt. Al dente saabub keetes 10 minutiga. “Väga nunnu kujuga.” 400 g 2.69

Foto: Kadri Valsberg

Barilla penne rigate pasta
Koostises durum-nisujahu ja vesi. Hea sile – ei midagi koredat. Eesti analoogidele teeb õnneks või kahjuks üsna pika puuga ära. Al dente -saabub keetes 11 minutiga. 500 g 1.89

ERIPREEMIA “Suurim lõhnaüllatus”

Handgurmee LaVera suitsupaprikapulber.

Võluv hullutaja kenas pappkarbis. “Vau, mis värv!” Sobib kõikjale, kuid eriti kastmetesse. “Lõhn ja maitse ei ole liiga tugevad – tõesti head, mitte intensiivselt tapvad.” Paprika on kasvatatud Hispaanias Extremadura, veelgi täpsemalt Lavera piirkonnas. Suitsutatud tammepöögiga. -Hispaanias kasutatakse chorizo maitsestamiseks. 70 g 5.–

PARIM KALATOODE

Ääretult rõõmustav on näha, et sissejuurdunud ületöödeldud kalatoodete kõrvale ilmub aina rohkem ehedust ja head maitset väärtustavaid. Andke minna!

Foto: Kadri Valsberg

Dirhami lõhe-mousse
Hea puhta maitsega kalamääre, peamiselt koosneb lõhest, majoneesist ja porgandist. Sidrunit ka tunda. Ideaalne võileivatordile või nacho-tšipsidega. 130 g 3.99

Foto: Kadri Valsberg

Kloksi Smokehouse’i külmsuitsulõhe viski, mee ja sidruniga
Kloogaranna Kloksi Smoke-house’i tuntus levib – põhjusega. Külmsuitsulõhe tekstuur on õrn, maitse mõnus, parajalt suitsune, (mee)magusa alatooniga. Hape ja soolakus kenasti paigas. 200 g 8.20

Foto: Kadri Valsberg

Heimon Kala ja Junimperiumi külmsuitsutatud vikerforell džinni ja kadakamarjadega
Vau, kuhu tunnustatud Junimperiumi džinn on jõudnud! Saarlastel on kadakas kindlasti sünnist saati naha vahel ja siinne kooslus on tõesti maitsev. Hiljuti napsas see ka Eesti Toiduainetööstuse Liidu aasta kalatoote tiitli. Aga ega küll küllale liiga tee! Väga ilus pakend ka. 90 g 4.25

Kes ütleb, et elu peab õiglane olema? Sel ajal, kui testitiim meeliskles heade maitsete käes, valmistas tubli tugigrupp köögis juba järgmist kategooriavooru ette. Foto: Kadri Valsberg

PARIM KÜLM LIHATOODE


Suupistelaua saab mõnuga kaetud ja võileiva peale jagub ka küllaldaselt. Originaalsuse, hea maitse ja tervislikkuse üheskoos liikumist ootaks rohkemgi.

Foto: Kadri Valsberg

Chef Lundéni kanamaksapasteet
Vau! Laktoosivaba võiga valminud. Muskaatpähklit on tunda. Hea koduse ja lihtsa maitsega. Teralise ja üsna vedela konsistentsiga.
200 g 1.99

Foto: Kadri Valsberg

Saaremaa örnsuitsu kanafilee
Kerge tekstuur, mahlane. Ilma E 621-ta. 96% liha, väherasvane. Poeriiulil olevate suitsukanade hulgas üks mahedamaid. Pakendatud u 300 g kaupa. 1 kg 8.99

Foto: Kadri Valsberg

Maks & Mooritsa veisemaksapasteet
Tore pasteet praktilises ja kenas karbis. Mõnusalt maksa maitset tunda. Tummine, kodune – sinna unistaks sortsukest konjakitki hulka. Kreemjas kodupasteet igatseb hapukurgiviilu alla. 210 g 1.30

PARIM SOE LIHATOODE


Ootame pikisilmi, et kaoks tootjate stampmõtlemine ületöödelda enamikku lihatooteid. Vähem on rohkem! Õnneks on pikal lihariiulil meeldivaid erandeid.

Foto: Kadri Valsberg

Rakvere Ürt & Grill rabarberi ja mündi kuivmarinaadis vardaliha
Eestimaisest seakaelakarbonaadist vardaliha on igati hea šašlõkk ja eristub paljudest teistest kuivmarinaadi poolest, mis on igati vinks-vonks. Maitses tunda tugevalt münti. 600 g 5.99

Foto: Kadri Valsberg

Frank Kutteri mozzarella ja tomati toorvorst seasooles
Natuke pitsa maitsega – lastele meeldiks. Ei ole liiga soolane. Juustu on 10% ja päikesekuivatatud tomat annab oma hea osa. “Mmm! See mulle meeldib. Tõesti hea.” 400 g 4.29

Foto: Kadri Valsberg

Maks & Mooritsa kanafilee jogurti-karulaugumarinaadis
Kreemine, mahlane, kerge. Maitsestus paigas. 82% rinnafileed. Hm – mis koostisaine on võipulber?! Ja miks pakendil on pildil näha karulaugu asemel basiilikulehti? Hoolimata küsimuste tekkimisest täitsa maitsev – naistele meeldib. 500 g 4.79

ERIPREEMIA “Parim grilltoode”

Rakvere­ ­tomati-juustu  toorvorstid

Paprikased, pitsa maitsega ja mitte liiga soolased toorvorstid – lastele kindlasti meeldivad. E 621- vaba. Juustuna on kasutatud Edamit. Tomatihelbed viivad hapukuse ülejäänuga tasakaalu. 400 g 3.99

PARIM LASTETOIT


Meie pisikesed kasvavad ju suurteks. Seepärast pole sugugi ükskõik, mida nad söövad. Ja kuigi Oma Maitses oleme alati lipukirja “Toit tee ise!” poolt, leidub ometi ka valmis laste-toitude seas häid emmede abilisi.

Foto: Kadri Valsberg

Semperi EKO puuviljapüree: pirn, mango, kibuvits, kaer
Orgaanilise ja öko maitsega, pirni on rohkem kui mangot ja see üllatab päris meeldivalt – sööks isegi! Kaer on kiudainena igati hea. Väga mõnus. Lisatoit alates kuuendast elukuust. 110 g 1.89

Foto: Kadri Valsberg

Salvesti Põnni ökoloogiline strooganov pastinaagiga
Aastastele ja vanematele lastele. Süües kohe tunned, et suureks inimeseks saamine pole enam kaugel ja varsti sööb laps vanematega ühte toitu. Strooganovitükid on tunda. 240 g 2.29

Foto: Kadri Valsberg

Salvesti Põnni ökoloogilised maisikrõbuskid maasika ja õunaga
Väga tore toode, nunnud südamed. Mõnus-loomulik magusus, suhkrut pole lisatud. Alates seitsmendast elukuust lastele. Täiskasvanutel jääb pisut hammaste külge. Maasikat on tunda. Lisatud B1-vitamiini. 20 g 1.29

PARIM MAIUS


Ei ole vist üllatav, et sõelale jäid eelkõige need maiustused, mis hiilgavad tervislikkuse poolest ja samas pakuvad maitseelamust.

Foto: Kadri Valsberg

Naadi Maasikaroosid tooršokolaadis
Ülikasulik maiustus! Sest kõik on tervislik. “Sööks ise ja annaks lastele ka.” Tooršokolaadi kastetud maasikaroosid on valminud toidukuivatis. Mõnusalt krõbe. Hapu ja magus on balansis. “Üksnes kaks toorainet! Pole üldse paha!” Järelmaitse jääb veel tükiks ajaks suhu heljuma. 100 g 7.50

Foto: Kadri Valsberg

Laastu Mee marmelaadist Meepärlid
Kaunis kinkekarbis meepärleid on tootjal kaht sorti: kummikommid ja marmelaadid. Proovisime mõlemaid: mesised, tervislikud ja head. Üldhääletusel sai marmelaad napi ülekaalu, kuna erinevalt želatiiniga tardunud kummikommidest on need agar-agariga ja sobivad seega ka veganitele. Päris palju annavad lõualuudele tööd, aga suhu jääb meeldiv mesisus. Ilupunktid anname ka. 12 tk 5.80

Foto: Kadri Valsberg

Vivani mõrušokolaad Mallorca meresoolaga
75% mõrušokolaad on täiskasvanute maiuspala ja on üsna kindel, et lapsed ei söö seda ära. Sool domineerib väga huvitavalt – seda on palju ja ka järelmaitse jääb soolane. Kookos-õiesuhkruga. 80 g 3.95

PARIM MAHETOODE


See osutus lemmiku valimisel lemmikkategooriaks, sest kõik esitatud tooted võitsid südameid. Aga välja saime valida vaid kolm ... Kõlasid hüüatused: “Miks meil poes KÕIK ei võiks olla mahe!” Ja seejuures ei mõeldud niivõrd mahetootmist kui seda, et tooteid poleks ületöödeldud.

Foto: Kadri Valsberg

La Muu mango-passionijäätis
Väga meeldivalt kreemjas ja puuviljane. Külmutatud maiusele omaselt küll ääretult suhkrurohke: 29%. Aga vahel võib! Kusjuures maitse ei tundu magus, granadill ehk passion tõmbab oma hapukusega seda tagasi. “Pai tegemise, hellitamise kingitus. Pisut sulanult veel parem.” 400 g 6.99

Foto: Kadri Valsberg

Äntu mõisa Kikerikii mahebroileri filee
Lõpuks ometi on suurtest poekettidest võimalik ka mahebroilerit leida! Ainus miinus on kallis hind. Imemahe: kanad siblivad õues; liha on pestitsiidi-jääkidest vaba, antibiootikumideta, GMO-vaba. Ülipuhta maitsega. Ehe värk ja ausalt öeldes teeb ära kõigile liha-toodete kategoorias olijatele. 1 kg 26.60

Foto: Kadri Valsberg

Aura ökoloogiline filtreerimata õunamahl
Selle aasta uudistoodete seast üks meeldejäävamaid just oma hea maitse poolest. Valmistatud värskelt pressitud maheõunte mahlast, mitte mingist kontsentraadist. Igati tore saavutus. Maitseb peaaegu samamoodi kui oma aia õuntest ise tehtud mahl. 1 liiter 1.99

Mina sulle, sina mulle! “Kas sa seda juba proovisid?” “Kirjeldage palun värvikamalt!” Foto: Kadri Valsberg

PARIM PAKEND


Pakendiga vaeva näinud ettevõtted austavad oma toodete tarbijaid. Rõõm on ka näha rohemõtlemise levikut.

Foto: Kadri Valsberg

Medicorumi Põhja-Eesti mee kinkekomplekt
Šikk – nagu lõhnaõlipudel sametkotikeses. “Enam ilusamat kinkekomplekti ei saagi viia.” Ühel küljel nii pudelil kui kotil eestikeelsed, teisel ingliskeelsed kirjad. 350 g 10.50

Foto: Kadri Valsberg

Epiima Rohe juust
Nii keskkonnateadlik valik! Kutsuva (rohe)disainiga. 75% varasemast vähem plastikut. Taassuletav. Söödav sisu vastab rohekontseptsioonile, luues pakendiga terviku. 150 g 1.79

Foto: Kadri Valsberg

Tchibo kohvioad Barista Caffè Crema
Kohvioad on pakendatud gaasikeskkonda. Kui pakk on avatud, saab külje peal kasutada üllatavalt vahvat vidinat – sulgedes keera pakk nupust kinni nagu mahla- või veinipakk! Nii säilib kohviubade aroom. “Tõeliselt vaimukas lahendus!” 1 kg 19.90

PARIM UUDISTOODE


Tootearenduse veskikivid käivad mürinal ja arengutel on huvitav silma peal hoida. Üritasime terad sõkaldest eraldada. Parimad palad on teie ees.

Foto: Kadri Valsberg

Nordmeli pehme mesi (väikepakend)
Nordmeli meed meeldisid meile juba eelmiselgi aastal – ehedad ja head. Nüüd on ettevõte välja tulnud ülimugavate väikepakenditega, mis omakorda asuvad käepärases suures karbis. Eriti just noored sattusid vaimustusse. Nii mugav! 8 g 0.20 (karbis 60 pakikest)

Foto: Kadri Valsberg

Valio Gefiluse virsiku-papaiakeefir
Sümpaatne ja üsna looduslik. Mõne jaoks liiga magus – see tõmbab muid maitseid maha. Pigem magustoit, mitte tervisetoode. Troopiline. Papaia mahedus kaob virsiku selja taha. 300 g 0.99

Foto: Kadri Valsberg

Haanja looduslik mineraalvesi
Juurde pandud üsna tugeva mulliga vesi on villitud pudelisse Haanja kõrgustikul. Suure mineraalisisaldusega. Disainilt mahub kenasti Haage veega ühte perekonda. Restoranis laual ilus vaadata. 0,33 liitrit 0.99

Võtab nõutuks ... “Miks nad selle toote siia esitasid?”  “Oota, proovime veel!” Foto: Kadri Valsberg

PARIM EESTI TOODE


Meil on nii palju vahvaid maitseid ja tooteid! Eesti toode ei tähenda just tingimata pastlaid ja murumütsi, kuid oma identiteet sel ikkagi on. Eestlaseks olemist väärtustav ja kõhule sobiv.

Foto: Kadri Valsberg

OA N° 2
Röstitud Eestis. Klassikaline, igapäevane. Kindla peale minek, nn masside -maitsega. Pisut ka nostalgiline. Kange ja üllatavalt hea. 1 kg 18.90

Foto: Kadri Valsberg

Rakvere Lihakas šašlõkivorstid
Teistest eristuvalt väga mahlase lihaga. Tootja ütleb, et ongi toorvorsti ja šašlõki siin ühendanud. Mitte liiga soolane. E 621 vaba ja lihasisaldus lausa 96%. Meeste vorst, hea õllekõrvane. “Oih, rasva pritsis! Pekine.” 400 g 2.95

Foto: Kadri Valsberg

Little Meli kreemjas mesi
Nn pouch-pakendit, mis meenutab kondenspiima oma, on mugav kasutada ja seda saab ka randa või matkale kaasa võtta. Kuusalu meetootja mesi on kreemjaks töödeldud, kuid pole sellega tervislikkusele lõivu maksnud, ikka kvaliteetne. Korralik mesi, hästi voolav, pisut lilleline. 250 g 3.99

PARIM IMPORTTOODE


Ikka sõbralikult käsikäes. Eesti toodete kõrvale on hea tuua seltsiks piiritaguseid – küllap võidavad sellest kõik. Võib-olla ärgitab see siinmail suuremalegi tootearendusele – veerev kivi teadupärast ei sammaldu.

Foto: Kadri Valsberg

Barilla pastakaste Basilico
Päevalilleõliga tehtud. Täielik heas mõttes üllataja. Soola palju, aga kõik on ühes purgis olemas ja basiilik domineerib maitses mõnusalt. “Vau! Sa ei peagi enam millegi muuga võimlema, kui pastat teed!” 400 g 2.49

Foto: Kadri Valsberg

Wasa Originali näkileivad
Klassikalised paksud näki-leivad, just sellised, nagu peab. Koostises täistera-rukkijahu, sool ja pärm. Kõva, aga hea. 275 g 1.99

Foto: Kadri Valsberg

Viči pelmeenid kanalihaga
Leedu Viči sari on end Eestis sisse töötanud. Pikaks venitatud poolkuu kujulised kanapelmeenid on traditsioonilised ja head. Tainas pole õnneks liiga paks, vaid paras. 400 g 3.20

Foto: Kadri Valsberg

PARIM PIIMATOODE

Ühte kategooriasse mahutasime seekord kõik piimatooted. Kuidas hinnata ühes grupis juustu, jäätist, dippi, keefirit? Ise ka imestasime, et see osutus lihtsamaks, kui olime arvanud.

Foto: Kadri Valsberg

Sterzing-Vipiteno mango ja kurkumi biojogurt
“Väga hea! Täielik üllatus.” Ei ole soolane ega magus. Kurkum tunda nii maitses kui järelmaitses. Mango samuti. Ilus kollakas. Kreemine, aga samas mitte paks – jaanikaunapulber paksendab. Hapukus loob suhkruga tasakaalu. Saab ka lapsele anda.
Biomarket. 250 g 1.94

Foto: Kadri Valsberg

Andri-Peedo talu kitsepiimast praejuust
Meeldivalt kohupiimane. Kits pisut varjul, ei lajata kasuka maitsega. Naturaalne, ei ole liiga soolane. Kuidas praadida, on pakendil kirjas. Paneb grillihooaega ootama. Või mis siin enam oodata – kohe grillima! 200 g 4.99

Foto: Kadri Valsberg

Muhu Jäätise Wabriku vanillijäätis Muhu leivaga
Elegantne Madagaskari vanill annab maitset. Ei ole üldse magus ja suhu ei jää lääget rasvasust. Seemned ja krõbedad leivatükid on tekstuurilt toredad, kuid leiva maitset väga pole tunda. “Mu uus lemmik. Üliäge toode: õiged maitsed ja magus on -paigas. Nunnu pakend.” 120 g 4.18

PARIM PAGARITOODE

Pagaritoodete lett on meeldivalt laia valikuga ja igaüks leiab sealt oma. Parimaid valides lähtusime ahhaa-elamusest – kui midagi suutis meie kogenud köögitoimetajaid heas mõttes üllatada.

Foto: Kadri Valsberg

Santa Maria nisutortilja peediga
Väga efektsed näevad välja ja peale välimuse on ka maitses peet tugevalt tunda. Pole ka ime, seda on tortiljas 31%! “Mmm, kui hea! Nagu röstpeet.” Sobib ka veganitele. Hästi pehmed. Head nii külmalt kui soojalt. Kes peeti ei armasta, leiab omale oranži lemmiku – Santa Maria teeb sarnaseid tortiljasid ka porgandiga. 620 g 2.49

Foto: Kadri Valsberg

Burgeri seesaminäkileivad
Väga krõbedad ja palju õhulisemad kui tavalised näkileivad. Hea struktuuriga – lausa üllatavalt heaga. Seesam on mõnusalt tunda. Meeldivalt vähe koostisosi. Nisujahu puudub. Kiudaine-boost! Pärmivaba – “Väga kõva sõna!”. “Võiks alati tööl lauasahtlis olla – tühja kõhuga hea võtta.” 250 g 1.55

Foto: Kadri Valsberg

Mantinga tume Itaalia leib ciabatta
Sügavkülmas ootab päeva päästja! Pane sealt otse ahju ja 10–12 minutiga saab valmis, kuna on eelküpsetatud. Hästi hea konsistentsiga: krõbe koorik, sisu õhuline. Maitse tipp-topp. Kergitatud pärmi ja juuretisega. 100 g 226 kcal. 250 g 0.99

Ta lendab siiski!!! Seda oligi vaja tõestada. Uus olümpiaala: tortiljaheide. Foto: Kadri Valsberg

PARIM VEGANTOODE

Nii tore, et see aeg, kus vegantooted olid “kiiksu värk”, on ammu möödas ja pakuvad tõelist maitsenaudingut kõigile.

Foto: Kadri Valsberg

Uulits Kodugurmee VEGAN basiilikumajonees
Hea paks ja vahune konsistents. Eristatavad värsked maitsed, basiilik kenasti tunda. “Hästi rohune.” Isegi meie degustaator, kes enne maitsmist teatas, et ta lihtsalt pole majoneesisõber ja need talle ei meeldi, murdus esimese suutäie peale kohe, võttis sõnad tagasi ja pani sellele majoneesile usinasti võidupunkte. 160 g 3.90

Foto: Kadri Valsberg

Alpro mangomaitseline fermenteeritud sojatoode lisatud suhkruta
Kui ei teaks, et on soja, arvaks paksuks jogurtiks. Autentse mango maitsega, mahe, mitte liiga magus. Sisaldab B2-, B12-, D2-vitamiini ning joogikultuure S. thermopilus ja L. bulgaricus. 400 g 2.99

Foto: Kadri Valsberg

Violife Creamy Originali võileivamääre
Hästi kerge, ei jää keele peal kleepuv. Lumivalge – välimuselt nagu kookosrasv. Ongi kookosõlist tehtud. Maitse väga sümpaatne. Lisatud B12-vitamiini. 150 g 2.49

PARIM JOOK

Öeldakse ju, et häid lambaid mahub ühte patta palju – nii leidubki siin alajaotuses kõike veest teeni, kaerajoogist smuutini. Aga polnudki nii raske parimaid leida!

Foto: Kadri Valsberg

Balis Basili basiiliku-ingverijook
Ürdi-tsitruselimonaad kirbe järelmekiga – täiskasvanute jook. Suveõhtu alustus, aperitiivne. Lõhn tugevalt basiilikune – selles on kõike. “Täitsa mürgi värvi. Või Tarhun. Tõsiselt äge!” 0,25 liitrit 2.75

Foto: Kadri Valsberg

Sume Greeni smuutisegu Sume Blond + kollageen
Kollageen võidutseb isegi smuutides: lisa paki sisule vaid kuum vesi ja sega. Vitamiinipommile kohaselt sisaldab tasakaalustavat ananassi, õuna, astelpaju, banaani jm. Hea versioon – ostad sügavkülma valmis ja blenderdad enne serveerimist pehmeks. 260 g 2.80

Foto: Kadri Valsberg

Clipperi valge tee vaarikaga
Orgaaniline. Lõhnas valitsevad marjad – vaarikas on super. Hästi tugev ja naturaalne lõhn, maitse puhas, marjane. Suhu jääb kootav, tanniinine tunne. “Delikaatne. Pealetükkivat tee maitset pole. Võiks alati kontoris lauasahtlis olla.” 45 g ehk 20 pakki 4.20

PARIM LAHJA ALKOHOOLNE JOOK

Maitse on põhiline. Seepärast mahutasime ühte kategooriasse nii veinid kui ka lahjemad joogid. Ühisjoon koorus neil iseenesest – suur igatsus suve järele.

Foto: Kadri Valsberg

Borg Brugghúsi Helga nr 69
Sour-tüüpi vaarikaõlu ei ole liiga magus, vaid värskendavalt hapu. Värske mari ja sidrun. Suvel rannas väga hea. Miks mitte suvepuhkus sellega sisse juhatada kõik naudivad. Kangus 4,7%. 0,33 liitrit 5.50

Foto: Kadri Valsberg

Lunaria Orsogna Civitas Pecorino Terre di Chieti IGP 2020
Abruzzo piirkonnast pärit Pecorino viinamarjast vein on üliöko vein Demeteri märgiga – see ei tähenda ainult mahetootmist, vaid iidse põllunduse põhimõtete järgimist marjade kasvatusel alates Kuu faaside jälgimisest kuni loomuliku väetamiseni välja. Lõhnas düšessi. Mahlane, kerge, iseloomuga, isegi veidi võine. Viinamarjaseemne maitse. Rohelise salati ja grilljuustuga ülimõnus. Hinna ja kvaliteedi suhe väga paigas. Kangus 13%. 0,75 liitrit 11.90

Foto: Kadri Valsberg

Doppio Passo Primitivo Salento IGT
Lihtne grillivein, pasta-vein. Sume, marjane. Robustne Primitivo mari kannab iseloomu hästi välja. Hästi tanniinine. Tunda on vaarikat, musta sõstart. “Tricolore’ga läheb hästi kokku, sobib spinati, tomati, juustuga.” Kangus 13%. 0,75 liitrit 9.99

PARIM KANGE ALKOHOOLNE JOOK

Alkoholitootjad trumpavad üksteist üle originaalsusega. Muidugi on oma kindel koht nn rahvajookidel ja neile tehakse ka edasi-arendusi, näiteks on turgu tugevalt vallutanud maitseviinad, mis põsed rõõmsalt rõõsaks ja roosaks muudavad. Kuid paljud on -läinud sügavuti ja välja toonud maitsed, mille peale ka kogenud kõrid hüüatavad: “Täielik ulme!”

Foto: Kadri Valsberg

Wöseli džinn SÖUL 12 Botanicals
Saaremaa tootja on oma teraviljapiirituse, õunamahla ja -veini baasil tehtud džinnile lisanud särtsu 12 ürdiga. Elegantse maitsega. Pehme ja aromaatne džinn. Hea kokteilipõhi, aga ka puhtalt imeline. Hea suvine puhkusekaaslane. Kangus 43%. 35 cl 23.90

Foto: Kadri Valsberg

Suti Gin metspihlaka ja rabarberiga
Kõrgem pilotaaž ja toonikut ega tsitruselist polegi kõrvale vaja, parim puhtalt. Partiide pudelid nummerdatud. “Jeerum! Mis lõhn!” Maitsjad leidsid sellest banaanikommi ja pastilaad. Maitse tõeliselt mitmekihiline – seda lonksu võidki jääda mekutama. On värskust, mõrkjust ja Eesti loodust – kõike! Kangus 45%. 70 cl 48.–

Foto: Kadri Valsberg

Gin Queensi Never Married Gin
Selge pilt – eraldi tuleks stiili- ja vaimukuspunktid anda! Viimsis asuv džinnitegija on ruttu muutunud vägagi arvestatavaks tegijaks. Maitstud džinn üllatab esmalt merelise, lausa kalalõhnaga. Maitse lummab rikkalikkusega. “See on väga julge džinn – täitsa apteek!” “Oleks nagu rästikut pudelis hoitud.” Safran, koriander, tsitrused tantsivad kadakaga. Kangus 44%. 50 cl 65.90

ERIPREEMIA “Toit ilu teenistuses”

Kõrgema klassi kollageen kohvile kaarobi ja kaneeliga

Kohv saab kollageenist lisaväärtuse. Kaneel toob aasta läbi jõulud kohvitassi. Omapärane: kergelt puljonglik maitseaisting kaneeli alatooniga. Tõeline naiste lemmik. 300 g 11.90


Teie terviseks, kallid toidutootjad! Kohtume järgmisel aastal jälle! Foto: Kadri Valsberg

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena