Valmista pühaderoad ja -küpsetised värskest ja soodsast Eesti toorainest!

Munade- ehk lihavõttepüha juurde kuulub kindel menüü, kus oluline pole mitte niivõrd see, mida valmistada, vaid millest valmistada. Pühade lahutamatuks osaks on õigeusuliste kombestikust pärit kohupiimavorm pasha ja mõistagi ka keedumunad, ent aukohal on ka teised muna ja kohupiima sisaldavad magustoidud, salatid ja küpsetised.

Õigeusuliste kommetes on pasha kõrval kindlal kohal ka keeksisarnane värvilise suhkruglasuuriga kulitš. Nii maitsvat, Maxima Meistrite Kvaliteedi pashat kui Eesti Pagari kulitši saad osta Maximast. Nagu ka pasha kohupiimavormi, pasha kohupiimapastat ning teisi apelsini, aprikoosi, banaani ja teisi maitseid sisaldavaid kohupiimapastasid ja -kreeme tuntud Eesti tootjatelt. Niisiis võid nautida nii poe-pashat kui ka seda ise kodus valmistada. Ka parima hinnaga valged munad - 10tk vaid 89 senti - leiad Maximast ning müügilettidel on neid varuks piisavalt.

Kiriku traditsioonide järgi lõpeb ülestõusmispühadega paast ja võib jälle liha süüa - seega on ka lihatoidud laual teretulnud. Maximas on sinu päralt alati suur valik värsket kodumaist liha, püsivalt odavad hinnad ja ligi tuhandest nimetusest koosnev tootevalik sea- ja lambalihast vasika- ning linnulihani.

Eestist pärit Frank Kutteri sealiha on parim näide sellest, et ka toidupoest ja toidupoe soodsa hinnaga võib ostja leida tõelist kõrgkvaliteeti - Frank Kutteri toorainet hindavad Maxima klientide kõrval kõrgelt ka mitmete tipprestoranide peakokad!

Proovi uusi nippe: värvi mune punase kapsa, peedi, porgandi või koguni kurkumiga!

Värvi mune looduslike värvidega! Parim muna suureks maalritööks on valge. Munade värvimiseks on vahva kasutada aiavilju, seega tuleks mune ostma minnes läbi astuda ka köögiviljariiulite juurest. Köögiviljavalik Maximas on lai ja lubab munavärvijale piisavalt fantaasialendu. Ning kõik allpooltoodud värviandjad on hea hinnaga alati saadaval.

On ammu teada, et sibula koortega koos keetmine annab munale kauni, kuldpruuni värvi. Kollane koor on munavärvimise klassika, ent kasutada saab ka hoopis punast sibulat. Muna punase sibula koortesse mähkimine aga annab lisaks ilusale värvile ka kordumatu mustri. Kusjuures kõige rohkem annavad värvi vanad ja mitte enam kuigi ilusad koored.

Lillakat või roosakat värvi aitab saavutada peet, värvitooni intensiivsus sõltub muna keetmise ajast ja sellest, kui palju munadele seltsiks patta peeti või peedikoori panna. Jälgi hoolega, et peedimahl saaks värvilt tummine ja küllalt kange. Mida peedipunasem on vesi, seda ilusam saab muna.

Punane kapsas annab munale kauni värvi roosakaslillast siniseni välja. Seejuures ei pea muna tingimata kapsamahlas keetma, võib ka lihtsalt leotada. Tükelda punane kapsas ja keeda korralikult pehmeks. Saadud värvilisse vedelikku lisa pisut äädikat, mis aitab värvil paremini kinnistuda. Seejärel pane keedetud valged munad kapsamahla likku. Heledama värvi saab muna mõne tunniga, tugevama tooni tarbeks võib munad värvinõusse jätta terveks ööks. Kui leotada mõnda muna vähem ja mõnda muna kauem, saab munavalik lõpuks toonilt mitmekesisem.

Sinaka värvuse saamiseks võib appi võtta ka mustikaid ja mustsõstraid. Marjadest tuleb valmistada püree ning varem valmis keedetud munad sinna sisse likku panna. Punakate toonide saamiseks võib sama võtet kasutada ka jõhvikate, vaarikate või miks mitte kirssidega. Sobivad ka külmutatud marjad, ent näiteks poest ostetud mahlapakist munavärvimisel abi pole.

Rohelise muna annab spinat. Keeda liitris vees 200-300 grammi spinatit ja keeda seda umbes tunnike, seni kuni värv on ilusasti välja tulnud. Saadud rohelisse vette lisa veidi äädikat ja soola, ning pane keedetud munad likku.

Rõõmsat kollast värvi annab kurkum ning siingi võib kasutada pulbrit. Nagu spinatipulbri puhul, on paras pulbrikogus paar lusikatäit. Lusika suuruse võib valida vastavalt soovitud värvitooni erksusele. Oranži muna saamiseks saab kasutada paprikapulbrit või riivitud porgandit, viimasel juhul tuleks mune koos porgandiga keeta. Nagu porgand, ei saa ka erinevad pulbrid Maximas eales otsa.

Et munakoorele lisaks värvile ka mustrit anda, tuleks enne värvis leotamist või keetmist muna ümber mõned tiirud risti-rästi nööri kerida. Veelgi kirjumate munade saamiseks võib muna enne värvitööde algust tihedalt õhukese riidetüki sisse mähkida, lisades pakki riisi- või tanguteri. Munakoore vastu liibunud terad jätavad koorele rõõmsa teralise mustri. Enne muna riidesse mähkimist võib huvitava mustri tekitamiseks niiskele munakoorele ka lilleõisi või taimelehekesi panna.

Muidugi on alati olemas ka kergema vastupanu tee. Kui munade värvimiseks erinevate aiaviljadega mahti pole, saab Maximast osta ka juba valmis munavärve. Või siis pruune õrrekana mune või ilusaid säbrulise mustriga vutimune. Neidki leiad Maximast.

Kuidas pühademuna värvi järgi endale õige peigmees leida?

Ennevanasti aitas pühademuna värv tüdrukutel sobivat peigmeest otsida. Neiud lasid poistel valida endale erinevat värvi munade seast lemmiku ning tegid siis selle põhjal järeldusi noormehe olemuse kohta. Igal värvil arvati olevat oma, kindel tähendus ning usuti, et näiteks roosa iseloomustab leebust, sinine truudust, kollane valelikkust ja roheline lootust ning tasakaalukust.

Värvitud munad sobivad pühade ajal ka kenaks kingituseks, komme värvilisi mune kinkida tekkis Euroopas juba 1000 aastat tagasi. Tuntud traditsioon on ka munade koksimine. Vanal ajal mõeldi enne munakoksimist välja salasoov ja kelle muna jäi pärast koksimist terveks, see võis loota soovi täideminekut. Olgu salasoovidega kuidas on, aga igal juhul on munakoksiminelõbus kogupere-tegevus. Katki koksitud koorega munad aga kuluvad marjaks mõne pühadetoidu, näiteks munavõi valmistamisel.

Niisiis - kõik vajalik rõõmsaks munavärvimiseks ning ka soodsad munad ise ootavad sind Maximas. Aga miks ülestõusmispüha ja muna üldse omavahel kokku käivad? Sest muna on ülestõusmise ja elu alguse sümbol - see näeb välja külm ning elutu, aga selle sees on uus elu.

Vanimad teated laste jaoks majja ja aeda pühademune ja maiustusi peitvast lihavõttejänesest pärinevad 17. sajandist. Jänest seostati kevade ning viljakusega. Jänku toodud tavalisest munast sai ajapikku šokolaadimuna, lõpuks valati šokolaadi ka jänes ise ning šokolaadist jänesed ja munad on tähtsad pühademeeleolu loojad tänaseni.

Nii võib öelda, et need on pühad, kus vana kohtub uuega. Ning šokolaadist jänestele-munadele seltsiks sobib hästi Maximast ka kuivatatud puuvilju, marmelaadi, muffineid ja kirjut koera osta.

Ilusaid ja rõõmsaid pühi!

Tahad veeta pühad võimalikult soodsalt? Kõik, mis vaja, leiad Maximast! Maxima kauplused asuvad üle Eesti.

Soovid osa saada ka kõikidest Maxima eripakkumistest? Parima ülevaate kõigist hea hinnaga toodetest leiad igal nädalal ilmuvast Maxima kliendilehest.

Jaga
Kommentaarid