Mida võiks varuda, et nädal aega kriisitingimustes toime tulla?

Varuma peaks joogivett, kaks liitrit inimese kohta ööpäevas ning lisaks liiter vett inimese kohta toidu valmistamiseks. Toidust võiks kodus olemas olla erinevad konservid, pakisupid, püreepulbrid, helbed, valmis purgiroad, kuivikleivad, küpsised, süsivesikuterikkad tooted. Kui peres on imikuid ja väikelapsi, võiks olemas olla rinnapiimaasendaja pulber, teraviljatooted, püreepulbrid, püreepakid nii soolased kui ka magusad.

Kontrolli, kas sul on kodus olemas vahendid, millega näiteks elektrikatkestuse ajal toitu valmistada: priimus, matkapliit või väligrill, tikud ja küünlad, küttematerjal jne. Lisaks oleks abiks ühekordsed nõud, taskunuga ja konserviavaja.

“Ole valmis!” mobiilirakenduses on ka mitmeid videoid, kuidas metsas tuld alustada, toitu ja teed valmistada ning välja toodud ka mitmeid erinevaid retsepte.

Lisaks toiduvarunimekirjale saab rakendusest infot veel näiteks tule- ja veeohutuse, loodusõnnetuste, elutähtsate teenuste katkestuste, küberturvalisuse ja erinevate julgeolekuohtude kohta. Arvestades info hulka, on kasutajale abiks nii teemade kategoriseerimine kui ka otsingumootor, mis aitab kiirelt leida vajamineva.

Rakenduse kõige interaktiivsem osa on koduste varude testimine, kuhu saab üles märkida enda olemasolevad varud, millega nädal kriisiolukorras oma perega üle elada. Seejärel saab oma varude nimekirjale tagasisidet ning vajadusel kutsutakse kasutajat üles neid täiendama, et võimalikuks kriisiolukorraks valmis olla.

“Praegu on ka väga päevakohane teema küberturvalisus ja infosõjateemad — ma kardan, et enamuse jaoks vist võõrad teemad või arvatakse, et teatakse, kuid detailsuseni tegelikult mitte. Siinkohal jälle äpp oma materjalidega abiks — küberteadlikkuse tõstmiseks on äpis lausa eraldi e-õppe moodul sees,” räägib Jakson.

Kiirelt leiab rakendusest erinevad kasulikud telefoninumbrid, alates hädaabinumbrist kuni mürgistusinfoni, millele saab keskkonnast otse helistada.

Rakendus on kasutatav ilma netiühenduseta ning sisuga saab tutvuda lisaks eesti keelele ka vene ja inglise keeles.

Jaga
Kommentaarid