Ostes Maxima eripakkumise ajal suure koguse kuivaineid, liha või kala ja seda kodus targalt säilitades saad veelgi tõhusamalt kokku hoida. Sest oma järgmise suurema ostu võid sa teha rahulikult alles järgmise eriti magusa hinnapakkumise ajal. Nii väheneb poeskäikude arv, mis omakorda aitab kokku hoida aega.

Maxima on turul hinnaliider. Aga ka Maxima kaubavaliku põhimõtted — värske liha ja piim otse farmist, värske kala otse merest, värske juur- ja puuvili otse peenralt ning aiast ja värsked küpsetised otse ahjust — on toiduainete edukaks koduseks säilitamiseks hea algus.

Kuidas säilitada liha kuni 12 kuud?

Tervelt 73% Maxima valikus olevast lihast pärineb Eesti tootjatelt, mis tagab kauba piisavalt kiire jõudmise tarbijani. Näiteks Frank Kutteri Eestis kasvatatud sealiha jõuab farmist poeletile vaid maksimaalselt 48 tunniga.

Koju toodud värske lihavaru tuleb ruttu külmikusse pista. Toorest liha ei tohiks tavalises külmikus hoida üle paari päeva, seejärel tuleb see kas toiduks tarvitada või pikemaks säilitamiseks sügavkülma paigutada.

Eksperdid soovitavad säilitada liha külmutatuna vähemalt –18 °C juures. See temperatuur on saavutatav kõikides kaasaegsetes sügavkülmikutes ning sel moel võib sealiha säilida kuni 6, vasika- ja lambaliha kuni 10 ning veise- ja kanaliha kuni 12 kuud.

Lihtsaid võtteid kala säilitamiseks

Et kala kauem värske püsiks, tasub soojemal ajal Maximasse kala järele minnes osta kohapealt ka spetsiaalne külmakott või -kast, või see kodust kaasa võtta.

Kala värskuse säilitamiseks soovitavad eksperdid kalalt eemaldada sisikonna, lõpused ja uimed. Puhastatud kala võib külmikus värskena püsida kuni paar päeva, fileerituna säilib kala mõnevõrra kauem.

Võimalusel tuleks hoida kala eraldi hoiunõus jäätükkide või -puru sees. Sel teel saadud tulemus on päris tubli, kuid jälgida tuleb, et kala ei jääks jää sulamisel tekkivasse vette.

Nagu liha, soovitatakse ka külmutatud kala hoida –18 °C juures. See tagab rasvasemate kalaliikide (nagu lõhe ja forell) säilimise kuni 3 kuud ning vähem rasvaste liikide säilimise kuni 6 kuud.

Leib-sai-piim. Mida annab teha siin?

Külmkapis hoidmine või sügavkülmutamine aitab ajahambale kauem vastu pidada ka saial-leival ja teistel pagaritoodetel. Sügavkülmutatud leib ja sai säilivad mitmeid kuid ja vajadusel käib nende ülessoojendamine ruttu. Leiva-saia maitseomadused külmikus ei kao. Veelgi enam — neid ahjust „läbi lastes“ saab suupiste vaat et maitsvamgi.

Piimatoodete säilitamisel sügavkülma üldiselt ei kasutata, mistõttu tootepakenditel kirjas seisvad „parim enne“ või „kõlblik kuni“ kuupäevad seavad omad piirid.

Parim temperatuur joogipiima säilitamiseks on alla +6 °C. Kui tahta hoida piima võimalikult kaua, ei tohiks seda paigutada külmkapi ukseriiulisse. See on mugav, ent tegemist on kõige soojema paigaga kogu külmikus.

Juurikad ja puuviljad — vaenlased ja sõbrad

Paljud köögiviljad, näiteks kartul ja porgand, ei vaja säilimiseks külmikut, vaid lihtsalt kuiva, pimedat ja jahedamat kohta. Rohelised köögiviljad, kapsad, lehtsalatid ja maitsetaimed seevastu tunnevad end kodusemalt külmikus.

Tähtis on teada, et juur- ja puuviljad ei sobi omavahel kokku. Paljud puuviljad eritavad viljade küpsemist kiirendavat etüleengaasi, mis paraku aitab juur- ja köögiviljadel „kiirendatud korras“ mädanema minna.

Ka kõik köögiviljad ei saa läbi omavahelise „hõõrumiseta“ — teineteise säilivusajale avaldavad halba mõju näiteks kartulid ja sibul.

See, kes targalt toimetab …

… see poes käies vähem kulutab. Sest suuremate toidukoguste ostmine aitab säästmisele tublisti kaasa, kui minna poodi õigel ajal ning ostud kodus õigesti ja nutikalt oma aega ootama panna.

Maximas ootavad sind püsivalt odavad hinnad ning iganädalased eripakkumised värsketest puu- ja juurviljadest liha ja mereandideni.

Ostle targalt. Enne poodi minekut aga loe iganädalaste sooduspakkumiste kohta lähemalt ka meie kliendilehest. Maxima kauplused asuvad üle Eesti.

" border="0" width="1" height="1">

Jaga
Kommentaarid