Palju õnne, Soome! Jõuluroad talvisele pidulauale meie põhjanaabrite moodi
(5)- Räime-kartulivorm toorpeekoniga
- Kartulipudruvorm ja õrnsoolasiig
- Karjala praad ehk sea- ja veiselihast ahjuhautis
- Rosinasupp riisipudruga
Tänasel Soome iseseisvuspäeval soovime põhjanaabritele õnne ja tuletame meelde nende lemmikud jõuluroad. Soomlased armastavad lihtsaid jõulutoite. Ei midagi udupeent. Jõululaual on alati ahjus küpsetatud kartuli-, porgandi- ja kaalikavormiroad. Praena uhkeldas kuni viimase ajani kaua ahjus küpsenud mahlane seasink. Modernsemad pered on selle nüüdseks vahetanud õrnsoolasiia ja graavilõhe vastu.
Soome jõululaua ehe, kartulipudruvorm, muhiseb kõigepealt tunde 60-kraadises ahjus ja siis veel paar tundi 150 kraadi käes. Tulemus on siidjalt kreemine, karamelline ja kergelt magus. Kõrvale süüakse õrnsoolasiiga, mis soola pandud eelmisel päeval.
Silakkalaatikko ehk räime-kartulivorm toorpeekoniga on traditsiooniline ahjuroog, mida süüakse nii argi- kui pidupäeval.
Karjala praadi, soomlaste lemmikrooga, süüakse alati pohlamoosi ja kartulipudruga.
Kartulipudrust lameleivad on krõbeda koore ja pehme kartulise sisuga. Valmivad ülikiiresti eelmisel päeval üle jäänud kartuli-pudrust.