Peabaarmen õpetab: neli kokteilibaari väärilist kokteili
Viina maitseomadused on ilmselt ka põhjuseks, miks just see kange jook on paljude kokteiliklassikasse kuuluvate kokteilide koostisosa. Vodka Martini, Bloody Mary, Espresso Martini, Cosmopolitan, Moscow Mule, White Russian, Screwdriver, Harvey Wallbanger – neid nimesid on kuulnud kõik, kes kasvõi kordki elus kokteilimaailmaga tutvust teinud.
„Kuigi kokteilibaaris hoolitseb külalise eest kogenud kokteilimeister ja maitsvale joogile lisandub mõnus atmosfäär, saab kokteilimaailmaga edukalt tutvust teha ka kodus. Kodused kokteiliretseptid pole kivisse raiutud ja kokteilide valmistamine on üldiselt üks väga loominguline protsess. Tihti sünnivad põnevad versioonid kuulsatest kokteilidest mõne koostisosa asendamisel, sest seda õiget polnud kodus käepärast, samuti võib kodune versioon originaalist erineda, sest valmistajale meeldib hoopis hapum või magusam maitse,“ avab Siem kokteilimaailma põnevaid tahke.
Mida siis üheks koduseks kokteilivalmistamiseks vaja läheb?
Baarmani töövahendite arsenali kuuluvad šeiker, segamisklaas, mensuur ja segamislusikas. Kui inimene on imelise kokteilimaailma avastamise järgus, siis neid pole tingimata kohe vaja osta. Segamisklaasi asendab purk, klaas või vaas ja šeikeri töö teeb ära kaanega purk. Kui esimesed sammud kokteilimaailmaga tutvumisel tehtud, siis võib juba investeerida headesse töövahenditesse.
Kui töövahendid valmis, siis on aeg hakata kokteile valmistama.
MUSTA SÕSTRA COLLINS
Koostisosad
1 osa mustasõstraviina
0,5 osa sidrunimahla
0,5 osa suhkrusiirupit* või teelusikatäis mustasõstramoosi
2–3 osa soodavett
Kaunista võimalusel mustade sõstardega
Valmistamine
Kalla koostisosad (välja arvatud vesi) šeikerisse või kaanega purki, lisa jää, šeigi, kurna jääga täidetud klaasi ja pikenda soodaveega, kaunista.
*Suhkrusiirupi valmistamiseks kalla kokku võrdsetes osades suhkur ja kuum vesi, sega lusikaga, lase suhkrul sulada ja ongi valmis!
COSMOTOONIK
Karakter: pikk jook inspireeritud legendaarsest Cosmopolitani kokteilist
Koostisosad
1 osa jõhvikaviina
2 osa toonikut
40–50 ml jõhvikamahla
4 apelsinisektorit ja 1 sidrunisektor
Valmistamine
Pane tsitrusesektorid klaasi neid samal ajal pigistades. Täida klaas jääga, lisa koostisosad ja sega. Magusasõbrad võivad sellesse kokteili lisada ka vedelat mett.
ÕUNA V&T ehk ÕUNANE VIIN & TOONIK
Koostisosad
1 osa viina
3 osa toonikut, edasijõudnutele sobib ka mulliveega (jääb vähem magus)
1 sidrunisektor
5 õunaviilu
45–50 ml õunamahla
Valmistamine
Täida klaas rohke jääga, lisa koostisosad ja sega.
APELSINI MOSCOW MULE
Koostisosad
1 osa viina
2–3 osa alkoholivaba Ginger Beer toonikut
3 apelsinisektorit
Kaunistamiseks kaneeli ja mündioks
Valmistamine
Pane apelsinisektorid klaasi neid samal ajal pigistades, lisa viin ja ingveriõlu. Kaunista.