Kui uurin, mis selle paiga ajalooliseks teeb, siis selgub, et kunagi oli nendes ruumides olnud kõrts. Sellel samal trepil, kust ma enne üles trampisin, oli Raimond Valgre koos Estonia ooperilaulja Benno Hanseniga ühiselt lauldes lõbusaid õhtuid mööda saatnud.

Muide, kohviku saamisloos on ka nime valimine omaette lugu. Jarmo mainib, et 2014. aasta oli aeg, kus restoranidel ja kohvikutel olid väga omamoodi nimed. Näiteks “Kits armastab peeti”, mida kaaluti ka selle kohviku nimeks. Et valmiv kohvik ise asub Ristiku tänaval ja Jarmo ning Meelika kodu Heina omal, siis peeti paremaks hoopis need kaks omavahel kokku panna ning sümboliks saigi õnnetoov nelja lehega ristikheinaleht. Ristikheina Kohvik – lihtne ja eestipärane ning igati sobiv nimi Pelgulinna armsasse puitmajadega piirkonda.


Kuid mitte ainult minevik ei anna Ristikheina Kohvikule karakterit. Juba sisse astudes võib saabuv külaline märgata, et sisekujundusele on pööratud palju tähelepanu ning ükski detail ei ole juhuslik. Esimest ruumi nimetab Meelika Sandra ruumiks, seal on palju kulda, karda ning aristokraatlikku stiili, mille paneb särama laes rippuv lühter. Teises toas võib aga Meelika enda käekirja märgata, siin on kõik palju kodusem ja roosam. Kolmas tuba on aga omamoodi veidrate kiiksudega, näiteks tapeet, mille üle omanikud suurt uhkust tunnevad, on kaetud võimlevate noormeestega. Kuigi erinevad, sobivad kõik toad oma stiili poolest suurepäraselt kokku, moodustades väga omanäolise terviku ja huvitava teekonna ühest maailmast teise.

Koostöös Sandraga said loodud need palavalt armastatud maiustused, koogid ja tordid, mille poolest Ristikheina Kohvik tuntud on. Kui Jarmo kuuleb, et mul polegi olnud juhust neid varem proovida, saab see viga kiiresti parandatud ning õige pea on minu ees laual profitrool keedukreemiga, suus sulav šokolaadikook ning maapähkli-vaarika kook. Neid silma silitavalt häid hõrgutisi proovides tunnen, kuidas õndsus üle mu näo levib ning seda on ka mu võõrustajate ilmetest märgata. See pole kindlasti esimene kord, kui nad näevad inimesi oma kohviku kooke nautimas.

Ristikheina Kohvik pakub aga lisaks väga suurele ja huvitavale tordi- ja magusavalikule ka imelist kogupäeva hommikusööki, võileibu, salateid, suppe ning igal nädalal kolm uut nädalapakkumist. Kohviku alustamise aegadest on menüüd lihvitud ja täiendatud, et garanteerida parim võimalik tooraine ja valmistamistehnika. Meelika nendib küll, etkui masstootja peekon sai välja vahetatud kohaliku tarnija toodangu vastu, siis inimesed olid alguses pisut segaduses olnud, sest uus peekon ei olnud nii õhuke ja krõbe. Sellele vaatamata sai autentne maasuitsupeekon kiiresti inimeste uueks lemmikuks.

Üleüldse pakub Ristikheina Kohvik segu uuest ja klassikalisest ning seisab selle eest, et traditsiooniline kohvikukultuur ei hääbuks. Jarmo ja Meelika koos Sandraga on küll kohviku loojad, kuid kindlasti ei saa unustada kohviku usinaid töötajaid ja armsaid külalisi, sest nemad toovad soojuse ja erilise tunde seinte vahele, mis muidu oleks lihtsalt ilusad ruumid, kus süüakse.

Kui Pelgulinn jääb kaugeks, siis leiad Ristikheina Kohviku ka Balti jaama turult või Ülemiste ja Kristiine keskustest. Kui aga eelistad muuta mõne sündmuse meeldejäävaks, siis Ristikheina Kohviku tordid on selle jaoks suurepärane viis.

Jaga
Kommentaarid