Viin annab toidule särtsu: kolm üllatavat ja lihtsat retsepti
Blogi RO TASTE! looja Rauno Oolbergi sõnul väärib viin vähemalt sama suurt tähelepanu kui vein, millega valmistatakse maailmakuulsaid eelroogasid, padasid, kastmeid ja magusroogasid. Viin elavdab ja ergastab nii soolaste kui ka magusate roogade maitseid ja aroome ning toimib nagu suhkur soolastes toitudes ja sool magusates roogades. „Viin on põnev koostisosa, mis kuumutades annab toidule mõnusat magusust ja hautamisel lisab vajalikku teravust nii maitsesse kui ka aroomi. Muidugi mängib ühtse maitseterviku sündimisel rolli õige doseering – viinaga liialdades võib maitsete harmoonia asemel olla tulemuseks hoopis kulinaarne fopaa,“ hoiatab Oolberg.
Hobikoka sõnul ei ole hundijalavee kasutamine köögis kindlasti üksnes tippkokkade pärusmaa, vaid võiks kuuluda iga kodukoka toiduvalmistamisarsenali.
Selleks, et saaksid sõpru laupäevasel õhtusöögil või pere mõnel tähtpäeval üllatada, jagab Oolberg kolme põneva, ent lihtsalt valmiva toidu retsepti, milles olulisel kohal surts kangemat. Ikka selleks, et kutsuda maitse- ja lõhnameeled tantsule.
Kanapasta kooreses sidruni-viinakastmes
Neljale sööjale, valmistusaeg 15 min
Koostisosad
1 suurem sibul
3 küüslauguküünt
400 g kanafileed
½ tl kuivatatud tšillihelbeid
2 spl nisujahu
100 g viina
30 g kanapuljongi kontsentraati või pikalt keedetud kanapuljongit
400 g toidukoort
60 g riivitud kõva juustu (nt parmesani)
60 g päikesekuivatatud tomateid
1 sidruni koor
2 sidruni mahl (~60 g)
Suur peotäis lehtpeterselli
15 g oliiviõli
Soola
Pipart
250 g pikka pastat, nt linguine
Valmistamine
1. Pane meresoolaseks maitsestatud pastavesi keema ja keeda pasta vastavalt pakendil toodud juhistele.
2. Samal ajal haki sibul, küüslauk ja kana ~1,5 cm kuubikuteks.
3. Pane potti õli, kuumuta keskmisest suuremal kuumusel, lisa sinna sibul ja prae, kuni see muutub klaasjaks.
4. Lisa kana, jaota ühtlaselt laiali ning lisa ka küüslauk ja tšillihelbed. Maitseained tuleks panna kana peale, et need kuumal potipõhjal ära ei kõrbeks.
5. Kui kana on ühelt poolt pruun, siis sega kõik põhjalikult läbi, lisa natuke soola ja kogu jahu, sega uuesti ja prae umbes 1 minut.
6. Kui jahu on kuumutatud, lisa korraga kogu viin ja kuumuta, seejärel lisa ka puljong ning lase keema.
7. Lisa toidukoor ja juust ning sega kõik läbi ja lase kastmel 1–2 minutit madalal kuumusel keeda, aeg-ajalt segades, kuni kaste on paksenenud.
8. Haki päikesekuivatud tomatid, petersell ning riivi sidrunikoor ja pressi mahl.
9. Lisa viimased koostisosad kastmesse, lisa vastavalt maitsele ka soola ja pipart ning sega läbi.
10. Kurna pasta ja tõsta kastme hulka, sega põhjalikult ning jäta 1–2 minutiks kaane alla ilma kuumuseta seisma, et maitsed saaksid pastasse imenduda.
Searibid mustasõstraviinaga
Neljale sööjale, valmistusaeg 4,5 h
Koostisosad
0,7–1 kg searibisid
2 sibulat
4 küüslauguküünt
1 tšillikaun
2 rosmariinioksa
Väike peotäis tüümiani
50 g palsamiäädikat
200 g mustasõstraviina
400 g värsket kanapuljongit
30 g võid
Soola
Pipart
Õli
Valmistamine
1. Lõika ribid väiksemateks tükkideks (näiteks pooleks, olenevalt ribi suurusest).
2. Koori sibul ja lõika pooleks, pressi koorimata küüslauguküüs noaga lapikumaks.
3. Rosmariinioksa peksa noa tagumise poolega mõned korrad, kuni hakkad tundma rosmariini aroome. Lõika ka tšilli pooleks.
4. Pane õli pannile ja kuumata peaaegu suitsemiseni. Samal ajal kuivata köögipaberiga ribid ning maitsesta mõlemalt poolt soola ja pipraga, patsuta maitseained liha sisse.
5. Kui õli on kuum, pane ribi pannile ja suru seda vastu panni, samal ajal pane pooled sibulad, küüslauguküüned, ürdid ning või pannile ribide kõrvale röstima. Prae 1–2 minutit, kuni ribid on kuldpruunid, seejärel keera ribid ümber.
6. Kui ribi on mõlemalt poolt praetud, tõsta see ahjuvormi ning vala pannil olev rasv ja maitseained selle peale. Prae ka ülejäänud ribid.
7. Kui ribid praetud, siis pane pann tagasi pliidile ja vala sinna palsamiäädikas ning mustasõstraviin. Kuumuta ja keeda umbes 1–2 minutit, seejärel lisa puljong, lase segul uuesti keema tõusta ning vala see ribide ja maitseainete peale.
8. Kata vorm kaanega (kui kaant pole, siis fooliumiga) ning tõsta 160 °C ahju umbes 3 tunniks küpsema. Aeg-ajalt soovitan ribisid ümber pöörata, et need saaks leemes ühtlaselt küpseda.
9. Kui ribid on 3 tundi küpsenud, siis kontrolli, kas liha on juba pehmem. Kui on, siis eemalda kaas või foolium ja lase veel 45–60 minutit küpseda, et ka vedelik saaks aurustuda ning kaste pakseneda.
10. Tõsta ribid ahjust välja ja lase neil enne serveerimist veel kaane all umbes 10 minutit seista.
11. Serveeri meelepäraselt, näiteks krõbekartulite või kartulipüreega. Allesjäänud röstsibulat võid kasutada kastmekausikestena.
Klaasike jõhvikat
Neljale sööjale, valmistusaeg 45 min
Koostisosad
Biskviit:
2 muna
2 spl suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
2,5 spl nisujahu
2 tl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl kaneeli
35 g rapsi- või päevalilleõli
½ tl kaneeli
soola
Moos:
200 g jõhvikaid
½ apelsini koor
1 apelsini fileed
75 g jõhvikaviina
65 g suhkrut
Kreem:
200 g vahukoort
65 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g toorjuustu
Biskviidi leotis:
75 g värsket apelsinimahla
40 g jõhvikaviina
Valmistamine
1. Valmista biskviit – eralda munavalged ja -kollased ning tõsta munavalged mikserisse koos suhkru, vanillisuhkru ja näpuotsatäie soolaga, vahusta tugevaks vahuks.
2. Lisa ükshaaval munakollased ja sega põhjalikult läbi.
3. Seejärel vala munasegusse peene joana õli.
4. Lõpuks sõelu sisse kõik kuivained ja sega ettevaatlikult läbi.
5. Valmis segu pane paberiga vooderdatud küpsetusvormi (nt 24 cm läbimõõduga ümarasse vormi) ja küpseta 180 °C juures 12–15 minutit, kuni biskviit on pealt kuldkollane. Jahuta täielikult!
6. Samal ajal valmista moos: kaalu potti jõhvikad, viin ja suhkur ning köögiviljakoorijaga lisa ka õhukesed viilud poole apelsini koortest. Fileeri ka apelsini viljaosa sinna sisse ja allesjäänud osad võid kõrvale jätta.
7. Tõsta pott pliidile ja keeda keskmisel kuumusel 10–15 minutit, kuni suhkur on sulanud ning moos hakkab mullitama. Selleks ajaks peaks olema ka jõhvikad katki läinud. Jahuta täielikult!
8. Valmista kreem: vahusta vahukoor suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks, viimasena lisa toorjuust ning vahusta, kuni segu on ühtlane. Pane kreem tordipritsi (võid ka lihtsalt lusikat kasutada).
9. Sega kokku biskviidi leotis ja lõika biskviidist klaasi suurused kettad.
10. Kui moos on jahtunud, on õige aeg eemaldada sellest apelsinikoored.
11. Alustuseks pane klaasi põhja kreemi, sinna peale biskviit, mida immutad leotisega. Seejärel lisa uuesti kiht kreemi ja sinna peale jõhvikamoosi. Seejärel uus kiht biskviiti, millele lisad leotist ja kõige peale kreemi.
12. Kuigi magustoit on juba praegu väga hea, siis soovitan enne serveerimist tõsta klaasid vähemalt 30 minutiks külmkappi. Kui saad, siis valmista magustoit juba eelmisel päeval.
13. Magustoidu võid kaunistada näiteks jõhvikate, valge šokolaadi laastude ja mandlipuruga.
Põnev joogimaailm ootab avastamist lehel www.joogikultuur.ee.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.