Tema sõnul ei pea viinas peituvat alkoholi siinkohal aga kartma, sest see hautatakse välja, mistõttu jäävad viinast alles selle ergastavad, teravad ja magusad omadused. „Küll aga on viinaga kokkamisel oluline järgida koguseid, sest nagu soolagagi annab õige kogus toidu maitsele väga palju juurde, samas kui liiga suur kogus muudab toidu lihtsalt halvaks ja ebameeldivaks,” lisas Saaremaa Vodka brändijuht. Seetõttu on tema sõnul oluline kasutada viina maitseaine, mitte põhikomponendina.

Kui ka sina oled suur kokkamisfanaatik, kes ei karda oma maitsemeelt ja oskusi proovile panna, siis loe, milliseid põnevaid toite saab viinast valmistada.

Viinapasta ehk penne alla vodka

Kõige tuntum viinaga toiduretsept on kahtlemata viinakastmega pastaroog penne alla vodka, mida hakati esmakordselt valmistama 70. ja 80. aastatel. Sisuliselt on tegu pastaroaga, mis on traditsiooniliselt valmistatud vahukoore, purustatud tomatite või klassikalise pitsakastme ehk marinara-kastme, sibulate ja mõnikord vorsti, Itaalia peekoni või hernestega. Etanool ehk viin muudab pastaroa kastme meeldivaks, pakub omanäolist maitset ning lisab teravust, mis aitab tasakaalustada tomatite ja koore magusust. Pastakaste saab pikalt ka omaette podiseda ja haududa, mistõttu ei pea sööja promillide pärast muretsema.

Huvitavaks teeb roa asjaolu, et tavaliselt Itaalia kogenud pastameistrid tomatipastat ja vahukoort ühes roas ei kasuta, sest tomatite happelisus eraldab tihtilugu vahukoorest õli. Penne alla vodka puhul tehakse aga erand, sest tegemist on juba maailmas niivõrd tuntud ja maitsva roaga, mille valmistamist õpetas Instagramis oma jälgijatele ka näiteks kuulus modell Gigi Hadid.

Koogid, pirukad, küpsised

Törts viina sobib suurepäraselt ka erinevatesse küpsetistesse, sest aitab parandada nende tekstuuri. Viinatilga lisamine näiteks pirukatainale aitab luua ülimalt kihilise taina, sest erinevalt veest ei areta viin tainas nii palju gluteeni. Viina võib sama julgelt lisada ka muretainasse.

Kui rumm sobib hästi kokku apelsini või kirsiga, siis viina parim sõber on sidrun. Nii lisab viin näiteks kookide sidruniglasuuridele ja -kreemidele mõnusat värskendust ja lisamaitset, peale selle aitab see välja tuua sidruni kõige paremad maitseomadused.

Kes aga kõige oskuslikum küpsetaja ei ole, võib viina lisada ka poest ostetud muffinisegule. Lisades vaniljemaitselisele muffinisegule näiteks jõhvikamaitselist viina, laimimahla ja -koort, veidi püreestatud jõhvikaid ning pärast jahtumist glasuuriks laimimaitselist toorjuustukreemi, muutuvad igavad muffinid kiirelt restoraniväärilisteks tassikookideks. Proovi igal juhul järele ja üllata külalisi ebatavaliste maitsekombinatsioonidega!

Sorbett kokteili asemel

Kuumal suvepäeval aias või sõprade grillipeol saab end edukalt kokteili asemel jahutada ka sorbetiga. Sorbett meenutab välimuselt ja olemuselt väga jäätist, kuid koore asemel on see valmistatud vee ja suhkrusiirupiga ning maitsestatud puuviljade ja mõnikord alkoholiga. Nii on sorbettides tihtilugu ka vähem kaloreid ja rasva, mis muudavad nad võrreldes tavaliste jäätistega tervislikumaks.

Sorbetile viina lisamine on aga üsna levinud ja jahutavat maiust süüakse sageli magustoidu või kokteili asemel. Kiirelt ja lihtsalt valmib sorbett, kui pigistad 6–7 laimi mahl kaussi, lisad pool klaasi vett ja pool klaasi suhkrut, 2 supilusikatäit Saaremaa viina ning segad kõik omavahel kokku. Nii jääbki vaid sorbett jäätisemasinasse lisada, oodata ja ongi valmis! Serveeri pokaalist või valmista hoopis lustakad mahlapulgad.

Põnev joogimaailm ootab avastamist www.joogikultuur.ee.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.