Podcast Toidujutud: headele kõhubakteritele maitsev toit hakkab sinu tervist otsekohe mõjutama! Teemat selgitab Priit Lumi
Suurest läbimurdest tervislike toiduvalikute suunal kutsusime stuudiosse rääkima Elsavie tegevjuhi Priit Lumi. Priidu enda arusaamad tervislikust toidust muutusid drastiliselt 2016. aastal: „Enne seda, kuskil 25-eluaastani, oli mu suhtumine söömisesse selline, et see on mingi tegevus, mis tuleb kiirelt ära teha. Siis jõuaksin ma justkui tegevusteni, mis on huvitavamad. Ma teadsin midagi kaloritest. Sõin põhimõtteliselt makarone ja juustu kogu aeg,“ meenutab Priit.
Seda tõestasid ka tema esimesed kõhutervise testid. „Liialdasin kanalihaga, sest test näitas liigselt valku lagundavaid baktereid. Kogu keskkond oli pigem vaene.“
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arendusekeskusse tööle asudes hakkas ta aru saama, miks ohtralt küll valku süües kahekordistus hoopis tema keharasva protsent, mitte lihasmass, ja kuidas üksluine toiduvalik ka tegelikult tervist mõjutama hakkab.