• Iga päev juuakse 2,25 miljardit tassi kohvi.
  • Eestimaalased joovad kõige rohkem hoopis Soome, Itaalia ja Rootsi päritolu kohvi. Võib tunduda uskumatu, aga ka Eestis toodetakse kohvi. Ei, kusagil Haanja küngaste vahel pole salajasi kohviistandusi. Nii Eestis kui Soomes on jahe kliima, kus kohvitaim ei kasva, aga keegi meist ei joo otse puu otsast korjatud kohviuba. Enne kohvimasinasse jõudmist ubasid töödeldakse ja seda saab teha ka külmades ja niisketes riikides, vahendab Statistikaamet.
  • Etioopias (kohvi päritoluriigis) tähistatakse kohvipäeva alates 2010. aastast. Sarnaselt on seda tähistatud Ameerika Ühendriikides (alates 2005. aastast) ja Indoneesias (alates 2006. aastast). Jaapanis on nendest pidustustest saanud aga tõeline traditsioon, sest seal pühitseti esimest kohvipäeva juba 1983. aastal, vahendab kohvimasinate tootja KRUPS.
  • Kuidas rahvusvaheline kohvipäev alguse sai ja kuidas on juhtunud nii, et seda tähistataks üle kogu maailma samal päeval? Selle eest tuleb au anda rahvusvahelisele kohviorganisatsioonile. Esimesed üleilmse haardega pidustused peeti 2015. aasta EXPO ajal Milanos. Nagu korraldajad rõhutasid, oli eesmärk edendada ausa kaubanduse põhimõtteid, mida kohaldatakse kohvi kasutamisele ja valmistamisele. Teine eesmärk oli edendada teadmisi mitte ainult joogi enda või erinevate kohviubade liikide kohta, vaid ka kohvi kasvatavate talunike töötingimuste kohta.
  • Millal on kõige õigem aeg kohvi joomiseks? Hommikune kohvijoomine on energiaandjana tõhusam kui päevane, nende jaoks, kes tõesti hommikuti end ilma kohvita uimase ja aeglasena tundsid. Need, kes hommikuti ka ilma kohvita virged olid ja jõid kohvi peamiselt harjumusest, vajasid energiataseme reguleerimiseks pigem päevast kohvitassi. Järeldus — õpi enda bioloogilist kella ja vaimse aktiivsuse rütme tundma, et leia enda jaoks parim kohvijoomise aeg.
  • Austrias asuva Innsbrucki Ülikooli teadlased on jõudnud järeldusele, et inimesed, kellele meeldib must ja kibe kohvi, on suurema tõenäosusega psühhopaadid kui magusamaid maitseid eelistavad kohvijoojad. Teadlased avastasid, et need inimesed, kes joovad kohvi mustalt ja suhkruta, omavad suuremat tõenäosust olla sadistlikud, egoistlikud ning nautida teistele inimestele haiget tegemist ja nendega manipuleerimist. Lisaks kohvile annab ka džinn tooniku nautimine aimdust inimese psüühikast, vahendas Yahoo News.
  • Kuigi ei tahaks nii öelda, aga ka sooline erinevus mängib kohvijoomise juures olulist rolli. Meestel on kofeiini ainevahtus kiirem kui naistel ning lisaks tasub teada, et neil naistel, kes tarvitavad rasestumisvastaseid vahendeid, vabaneb kofeiin organismist kuni 40% aeglasemalt.
  • Kas oled pannud tähele, et suitsetajad joovad tihti ka kohvi teistest rohkem? Ka sellel on oma põhjus. Suitsetaja organism vabaneb kofeiinist oluliselt kiiremini, võrreldes mittesuitsetajaga. Mida rohkem suitsetatakse, seda kiirem on kofeiini ainevahetus. Seetõttu joovadki suitsetajad tihtipeale suurtes kogustes kohvi, sest ergutav mõju kaob kiiresti.