Tee kodus trendijooki! Külmpruulitud kohv ehk cold brew — pehme maitse ja madala happesusega magus jook, kus mõru maitse ei domineeri
(1)Cold brew ehk külmpruulitud kohv on algselt pärit Jaapanist ning selle kohvivalmistamise meetodi ajalugu ulatub aastasse 1600. Eestis aga on külmpruulitud kohv populaarse saavutanud alles viimase paari aastaga. Pauligi kohviekspert ja -koolitaja Mihkel Jürimaa selgitab täpsemalt, millise joogiga on tegu.
Mis on cold brew ja kuidas seda valmistada?
Cold brew suurim erinevus võrreldes teiste traditsiooniliste kohvivalmistamise meetoditega on see, et selle valmistamiseks kasutatakse külma vett. Teise erinevusena võib välja tuua tõmbeaja. Kui näitena traditsioonilise presskannu valmistamise puhul on kohvi ja vee kokkupuuteaeg umbes 3-4 minutit, siis külmpruulitud kohvi puhul on tõmbeajaks 8 tundi. Kolmandana on mainimist väärt, et külmpruulitud kohvi puhul on lõpptulemuseks pehme maitse ja madala happesusega ning õrnalt magus kohv, kus mõru maitse ei ole domineeriv.
Cold brewi kohvi on lihtne ka valmistada kodus, selleks ei ole vaja muud kui presskannu, jahvatatud kohvi ja külma vett. Järgnevalt jagame retsepti, kuidas valmistada kodus külmpruulitud kohvi kontsentraati ja kolme erinevat kohvikokteili.
Kuidas ja mida on kodus valmistamiseks vaja?
• Liitrine presskann
• 80-90 g keskmise või tumedama röstiga jämedama jahvatusega kohvi
• 1 l värsket vett
Valmistamine:
• Mõõda vajalik kogus kohvi presskannu
• Lisa vesi
• Sega kohv ja vesi omavahel läbi
• Aseta presskannule kaas ja vajuta filter paar sentimeetrit allapoole
• Jäta kohv vähemalt kaheksaks tunniks külma veega toatemperatuuril tõmbama
• Seejärel vajuta filter alla
• Kurna valminud kohvi kontsentraat sobivasse anumasse ja säilita külmkapis
Valminud külmpruulitud kohvist on suurepärane võimalus valmistada erinevaid põnevaid kohvikokteile. Kui oled harjunud igapäevaselt jooma oma kohvi piimaga on külmpruulitud kohv piima või mõne taimsejoogiga, näiteks kaerajoogiga täpselt see, mis Sulle sobiv on. Kui aga tarbid kohvi mustalt või otsid uusi põnevaid maitseid, on võimalus valmistada erinevaid kohvikokteile.
Külmpruulitud kohv piimaga
• Lisa klaasi jää
• Vala klaasi 100 ml külmpruulitud kohvi
• Pikenda piima või mõne taimsejoogiga (nt. kaera)
• Soovi korral lisa 2 cl siirupit (nt. karamelli või vanilje)
• Sega kohvijook läbi ja naudi
Külmpruulitud kohv kirsimahla ja toonikuga
• Lisa klaasi jää
• Vala klaasi 100 ml külmpruulitud kohvi
• Lisa 100 ml kirsimahla ja toonikut
• Pigista ja lisa üks viil laimi
• Sega kohvijook läbi ja naudi
Affogato — kohv ja jäätis
• Lisa klaasi 2-3 palli vaniljejäätist
• Vala jäätisele peale 100 ml külmpruulitud kohvi
• Naudi magustoiduna
Kohvisõbrad saavad oma lemmikjoogi kohta ekspertidelt rohkem uurida sel nädalavahetusel Kultuurikatlas Kohvifestivalil!