Peipsi maitsed: eriliselt hõrk õuna-marjapirukas hapukoorega — kook, mis ei vea iial alt!
Peipsi Toidu Tänava raames pakuvad sel nädalavahetusel 175-km pikkusel teekonnal 43 pop-up restorani Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kallastel kõike paremat, mis kohalikust toormest valmistada saab, nii traditsioonilist Peipsi toitu kui ka tänapäevase aktsendiga valmistatud roogasid. Peipsi maitse varakult suhu saamiseks jagab meiega oma retsepti Toomemäe talu kodurestoran Maagõkõnõ perenaine Sirje Kruusamäe.

Õuna-marjapirukas (piirak)
Tainas:
300 g margariini
1 dl suhkrut
1 muna
6 dl nisujahu
2 tl soodat
Õunatäidis:
1 kg kooritud ja viilutatud õunu
1,5 - 2 dl suhkrut (sõltub, kui hapud on õunad)
4 tl kaneeli
160 g hooajalisi marju - maasikaid, vaarikaid, pohli vms
Kate:
1,3 kg 20%list hapukoort
4 muna
1,5 dl suhkrut
2 sl vanillsuhkrut
Taina valmistamiseks sega pehme margariin suhkruga, lisa muna, pool kogust jahu koos soodaga, siis ülejäänud jahu väikeste kogustena, samal ajal tainast segades. Valmis tainas on pehme ja lööb käte küljest lahti.
Suru tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud 40 x 32 cm ahjuplaadi põhjale. Käed peaks jahuseks tegema, siis ei kleepu tainas käte külge.
Kuumuta ahi 170-180 kraadini. Pirukas tahab küpsetamist madalamal temperatuuril, oluline on oma ahju tunda.
Koori ja viilutage õunad, sega suhkru ning kaneeliga ja laota koogile. NB! Õunu võib ka rohkem olla! Katte jaoks klopi munad koos suhkru ning vanillsuhkruga lahti, lisa hapukoor ja kalla segu pirukale. Marjad võid kõige peale panna, siis vajuvad nad osaliselt täidisesse.
Küpsemiseks kulub 40-43 minutit, kuni täidis on kalgendunud. Valmis kook peaks keskelt veel kergelt võbisema.