Miks mõni hoidis läheb hallitama või hakkab käärima?
(6)Miks on nii, et mõnel pühapäevahommikul moosipurgilt kaant maha keerates tabab vägagi ebameeldiv üllatus - oodatud mõnusalt magusa maasikamoosi peale on tekkinud üsna kole hallitus või saad juba lõhnast aru, et selle purgi sees küll miskit käärib? Anname soovitusi, kuidas sellist olukorda vältida.
*Kõige tähtsam reegel on hoidistamise juures puhtus. Purgid puhtaks ja steriilseks, samuti töövahendid, käed ja kõik see, mis hoidistatava kraamiga kokku puutub!
*Purke ja purgikaasi võib steriliseerida kuumas vees, aga lihtsam on purke 90–100-kraadises ahjus umbes 30 minutit kuumutada. Ahjukuumast läbi käinud purk tuleks kohe ka kuuma hoidisega täita ja siis kaanetada. Nii kaob oht purgi katkiminekuks, mis tekib siis, kui kuum hoidis külma purki panna.
*Kes on eriti hoolas, see võib purgiservad puhastada ka kange alkoholi või antiseptikuga. Nii on eriti kindel, et ükski soovimatu pahalane hoidiste sisse endale pesa ei tee.
*Kontrolli, et purgikaaned sulguvad tihedalt ja õhukindlalt. Vanu ja kehvas töökorras purgikaasi ära kasuta.
*Jahuta hoidised toatemperatuuril, enne kui need keldrisse või muusse jahedasse kohta viid.
*Säilitamistemperatuur peaks jääma 2–10 kraadi vahele.