Retroretsept: päästa viimased tikrid ja keeda neist koos porganditega moosi, mis maitseb nagu aprikoosimoos
(7)Nii võimsat tikrisaaki pole minu vanaema aiast veel varem saadud kui sel aastal. Küll oli nuputamist, mida selle tohutu tikrihulgaga pihta hakata — tavalist tikrimoosi ei taha meil keegi, mahla ka väga ei jooda ja sügavkülmik on muud head-paremat juba pungil täis. Ühest väga vanaaegsest vihikust leidsime põneva idee: kui tikrid koos porganditega moosiks keeta, saab tulemuseks mõnusalt magusa keedise, mis maitseb nagu aprikoos. Selge, seda proovime!
Vaja läheb:
2 kg tikreid
1kg porgandeid
1,3 kg suhkrut või moosisuhkrut
vett
Keeda tikrid ja porgandid eraldi kastrulites pehmeks. Kui soovi siidisema konsistentsiga moosi, suru tikrid läbi sõela, et kestad ja seemned eralduksid. Seejärel ühenda porgandid ja tikrid, lase saumikseriga ühtlaseks ja lisa suhkur. Keeda pidevalt segades 15-20 minutit, kalla steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.
Väike uuring näitas, et põhjanaabrid nimetavad seda moosi hoopis vale-murakamoosiks. Kuidas kellelegi! Aga suurepärane pannkoogimoos sai kokku küll. Võiks isegi katsetada juustude ja lihaga.