Jonel teab ka omast kogemusest rääkida, et lapsed saadetakse tihti laagrisse erineva rämpstoiduga ning on olemas laagreid, kus ka laagri kestel on vanematel võimalus tulla külla. Siis tuuakse lapsele alati krõpsu ja šokolaadi kaasa. „Ja siis tekibki error. Kohe kui ahvatlused on olemas, siis nad enam ei söö päris toitu. Selle lapse käitumine muutub ja ta on äkitselt absoluutselt teistsugune. Kui ta varem oli õnnelik ja aktiivne, siis ta muutub selliseks lodevaks.“ Jonel ütleb ka, et on arvestanud sellega, et laagri teiseks päevaks on kaasapakitud varu otsa saanud. „Selleks ajaks on see õnneks tavaliselt hävitatud.“

Kõige paremini läheb lastele peale klassika. „Täna alustame näiteks supiga, õhtuks on praad. Puuvili ja magustoit vahelduvad omavahel, kui täna on puuvili, siis homme saavad nad magustoitu. Hommikud algavad pudru/omletiga,“ ütleb Jonel ning lisab, et suppidest eelistavad lapsed lihtsamaid versioone, näiteks köögivilja-, kana-, frikadellisuppi. Seljankat ja hartšood lapsed väga ei soovi, kuid õnne võib olla ka boršisupiga. Joneli laagrites võib aga hitiks muutuda ka kapsapihv, mille lihtsatest koostisainetest on ka saates juttu.

Selleks, et lapsed hakkaksid tervislikumalt ja mitmekesisemalt sööma soovitab Jonel koos pere pisematega süüa teha. „Kui te teete koos lastega süüa, siis need road tulevad teistmoodi. Nendel toitudel on oma lugu juures ja lastele ju meeldivad lood nii nagu neile meeldivad muinasjutudki.“

Loomulikult on ta ka selle poolt, et ka koolid ja lasteaiad saaksid siinkohal palju ära teha. „Koolid ja lasteaiad võiksid saada võimaluse soetada paremat toorainet. Meie riik võiks sellesse kõvasti rohkem vahendeid panustada.“ Samuti toob ta ka välja, et koolides võiks olla palju rohkem kokandustunde ning toiduga kontakti loomine võiks toimuda juba lasteaias.

Veel hulgaliselt infot sellest, kuidas lastele mitmekesist toitu pakkuda, kuula juba podcastist. Lisaks saad saatest teada, millisel Joneli korraldatud lastelaagris oleksid tahtnud ka saatejuhid Siiri ja Teele osaleda ning kuuled õpetlikku lugu sellest, mis on päriselt odav ja mis on kallis!

1x
00:00