Angervaksasiirupi tegemiseks on sul vaja angervaksa. Kogus sõltub muidugi mitmetest asjaoludest, kuid ühest parajast peotäiest täitsa piisab. Umbes liitri vee kohta, mida on sul on samuti vaja. Nagu ka 300 grammi mett ning rabarberit, et rüübe ei muutuks liiga läägeks.

Nüüd siirupi juurde. Selleks aja esmalt vesi keema ning tõsta tulelt. Oota kuni see on umbes kuuekümnele kraadile maha jahtunud ning lisa mesi. Kuigi esmapilgul võib selline viivitamine tunduda aja raiskamisena, on see siiski oluline, et linnumagus säilitaks kõik oma head omadused. Kõrgemate temperatuuride puhul paraku seda ei juhtu.

Järgmiseks lahusta mesi soojas vees, lisa angervaksaõisikud ja rabarber ning sega korralikult läbi. Jäta päevaks-paariks jahedasse ja pimedasse seisma ning kurna seejärel siirup väiksematesse anumatesse peene sõelaga ümber.

Sedasi valmistatud angervaksasiirup säilib külmkapis mõned kuud. Eeldusel muidugi, et see enne otsa ei saa. Sügavkülmas aga veelgi kauem.

Rahvameditsiinis on angervaks tuntud loodusliku aspiriinina ning seda on kasutatud mitmete erinevate ihuhädade nagu liigesepõletiku, podagra ja reuma leevendamiseks. Harilik angervaks sisaldab hulgaliselt parkaineid, eeterlikke õlisid, C-vitamiini ja palju muud head.

Vaja läheb:

peotäis angervaksaõisikuid
1l vett
300g mett
1 rabarberivars

Vaata kogu protsessi videost!