Aru Mõis on väike mõisakoht Kõrvemaal, kus pererahvas soojal ajal veini teeb ja külalisi vastu võtab. Lisaks veinidele on laual ka kaks kanget napsu: Eesti käsitööjookide festivalil 2020. aastal auhinnatud Õuna hing ja täiesti uus Herbarium – London dry meetodil valmistatud õunadestillaadi põhine džinn. Degusteerimise juurde pakutakse ka suupisteid. Põhja-Eesti maitsete aastal avati Aru mõisas Mauri Grossi õlimaalide näitus “Herbaarium”, mis jääb avatuks kogu suveks. Aru Mõisa võib külastada eelneva kokkuleppe alusel soojal ajal maist septembrini, vajalik eelbroneering.

Jäneda mõis on tuntud oma traditsiooniliste laatade poolest. Kevadel toimuvad aia- ja lillepäevad, suvel talupäevad ja sügisel 11. septembril Jäneda sügislaat. See on Põhja-Eesti toidu üks tippsündmustest, kus kohaliku toidu võrgustik on esindatud Põhja-Eesti toidu turuplatsil. Mõisas asub kohaliku toidu märgist kandev kõrts Musta täku tall. Siin saab nautida ka suveetendusi Pullitalliteatris, selle suve etendus “Naine salamandri tähtkujust” räägib kohalikust mõisaprouast Murast. Ajaloolased vaidlevad tänaseni, kas ja millise riigi spioon ta ikkagi oli. Mura eriline anne seisnes meeste äravõlumises, ta pani endasse armuma nii Gorki, Wellsi kui ka hilisema James Bondi prototüübi Robert Bruce Lockharti.

Moe mõisas asuvad külastuskeskus ja piiritusetööstuse muuseum, mille väljapanek annab ülevaate viinapõletamisest ja piirituseajamisest Eestis viimase viie sajandi vältel. Muuseum taasavati 2021. aasta kevadel pärast laialdasi renoveerimistöid. Põhja-Eesti kohaliku toidu märgis on omistatud Moe kangetele alkoholitoodetele ning Moe mõisa toiduteemalistele töötubadele ja programmidele.

Lahemaa südames asuvas Palmse mõisas on avatud mitu püsiekspositsiooni, sealhulgas toidukultuuriteemalisi: mõisnike elustiilist, piirituse ja viina tootmisest ning õllemaailmast. Kohaliku toidu märgisega on pärjatud Palmse kõrts ja tiigi kaldal asuv mõisakohvik Isabella, sama meeskond hoolitseb ka lähedalasuva Altja kõrtsi toidupakkumise eest. Palmse park on maastikukujunduse pärl, kus värvid, lõhnad ja maitsed muutuvad iga aastaajaga. Mõisas saab ööbida, soovijad leiavad endale meelepärase majutuspaketi. Palmse mõis oma kauni pargi, õunaaia, talveaia ja kasvuhoonega osaleb 7. augustil toimuval Põhja-Eesti avatud triiphoonete ja aedade päeval.

Ravila mõis pakub täispaketti teenustest alates näitustest ja konverentsidest lõpetades külastajate toitlustusega. Mõisa marjabeseed kannavad kohaliku toidu märgist. Viiakse läbi eksursioone ja korraldatakse üritusi.

Sagadi mõisas toimivad koos mõis-muuseum, metsamuuseum, looduskool, hotell ja restoran. Sagadi restoran on Põhja-Eesti kohaliku toidu lipulaev, kus peakokk Maren Rits on kohalikku toitu juba aastaid au sees hoidnud ja tutvustanud. Mõisas pakutakse meelelahutus- ja hariduspriogramme ning toimub palju erinevaid sündmusi. Jalutada saab kaunis pargis, lille- ja puuviljaaias. Sagadi mõis osaleb 7. augustil toimuval Põhja-Eesti avatud triiphoonete ja aedade päeval.

Hõbeda mõis pole täna traditsioonilises mõttes mõis, vaid pigem tõeline karjamõis, kus kasvatakse kitsi. Hõbeda kitsefarm asub endise Hõbeda mõisa maadel. Vanast ajast on säilinud veel üks maakivist laut ning endine meierei ning maakelder. Hõbeda kitsefarmi maitsvad käsitööjuustud ja -jäätised kannavad Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist.