Kokaraamatute autor Lia Virkus jagab Premia 65. juubeli puhul põnevaid retsepte, mille peaosas on populaarne jäätis ning mille valmistamisega saavad hakkama kõik kodukokad, toidugurmaanid ja muidugi tulihingelised jäätisesõbrad.

Frititud vanillijäätis mustikapüreega


Kui sul on kannatust oodata jäätise külmumist, soovid näha, kuidas jääkülm jäätis tulikuumas õlis tantsu lööb ja hiljem mustikases pürees kümbleb, siis see retsept on sulle!

Mustikapüree
400 g külmutatud või värskeid mustikaid
1 dl suhkrut
1 sidruni mahl
4 spl vett

Frititud jäätisepallid
1 l Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist
1 dl riivsaia
1 muna
2 dl pankot (aasiapärane suureteraline riivsai)

Frittimiseks küpsetusõli

Pane potti mustikad, suhkur, sidrunimahl ja vesi ning kuumuta keemiseni. Keeta tuleb seni, kuni marjad on pehmed (3–5 minutit). Püreesta segu saumikseriga ja lase jahtuda. Püree võid valmis teha ka eelmisel päeval, siis on sel aega täielikult jahtuda.

Püree valmis, on aeg vormida jäätisekulbiga vähemalt 4 jäätisepalli, mis tuleb seejärel panna vähemalt 20 minutiks sügavkülma. Nüüd võta jäätisepallid külmikust ning veereta riivsaias ja tõsta uuesti vähemalt 15 minutiks sügavkülma. Veereta pallikesi seejärel lahtiklopitud munas ja pankos, nii et pall oleks pankoga täielikult kaetud. Säti pallid uuesti sügavkülma vähemalt 30 minutiks. Nüüd tuleb pallikesi veel viimast korda muna ja panko paneeringus veeretada ja seejärel võiksid valminud jäätisepallid puhata sügavkülmas 30 minutit, veel parem üle öö.

Enne serveerimist jaga mustikakissell nelja kaussi. Kuumuta õli väikeses potis 225 kraadini. Kui õli on jahedam, hakkab jäätis sulama, kuid paneering ei pruunistu. Friti pallid ükshaaval ja neid pidevalt keerates kuldpruuniks (15 sekundit) ning tõsta siis otse potist mustikakisselli sisse. Naudi kohe!

NIPP! Pallid tee valmis juba eelmisel õhtul, et need jõuaksid sügavkülmas korralikult külmuda. Köögis võib alati äpardusi juhtuda, eriti kui kokku saavad jääkülm jäätis ja tulikuum õli. Seepärast valmista paar palli rohkem, nii on varu olemas, kui mõni jäätisepall frittides sulama peaks hakkama. Veendu, et paneering katab tervet palli. Frittima peab kiirelt, nii et jäätis ei jõuaks pallist välja voolama hakata.

Jäätisetrühvlid tumeda šokolaadiga


Tavaliselt valmivad trühvlid šokolaadist, toorjuustust ja näiteks tilgakesest liköörist, kuid erilisemad trühvlid peidavad šokolaadises glasuuris hoopis jääkülma jäätist ning peavad serveerimist ootama kapi asemel sügavkülmas. Need väikesed ampsud sobivad lõpetama rikkalikku õhtusööki, aitavad suurtel magusasõpradel magusaga liialdamata kiiresti jäätiseisu leevendada, on kiireks jahutuseks pärast kuuma suvepäeva ja päris kindlasti panevad külalised imetlusest käsi kokku lööma!

200 g tumedaid šokolaadilaastusid või šokolaadi
2 tl taime- või kookosõli
1 l Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist
Meelepäraseid kaunistusi: suhkrupärleid, hakitud komme, purustatud Marianne komme, mandlilaastusid, hakitud pistaatsiapähkleid, kookoshelbeid, purustatud Oreo küpsiseid vms

Enne trühvlite valmistamist tuleb kõik koostisosad töölauale valmis panna, ka kaunistused kaussidesse. Vormi jäätisepallid küpsetuspaberiga kaetud alusele, nii et kumer pool jääb peale. Seejärel torka neisse tikud ja tõsta vähemalt pooleks tunniks sügavkülma. Sulata šokolaad vesivannil ja sega hulka õli. Lase segul pisut jahtuda ja seejärel võta jäätisepallid ükshaaval sügavkülmast ning kasta sulašokolaadi sisse. Glasuuritud jäätis tõsta küpsetuspaberile, eemalda tikud ja kaunista kohe meelepärase puistega, kuni kaunistus šokolaadile veel kinnitub. Tõsta valmis trühvel kiirelt sügavkülma tagasi. Tegutse samuti ka teistega. Serveeri maiuseid otse sügavkülmast! Antud kogusest valmib 8 trühvlit.

NIPP! Kuna šokolaad on temperatuuritundlik, võib juhtuda, et sulašokolaad kipub mõne koha pealt trühvlil ära vajuma. Nendele kohtadele nirista veel sulašokolaadi peale ja ongi korras.

Trühvleid võib valmistada ka valge või piimašokolaadiga.

Jäätisemakroonid


Mandlijahust ja munavalgest valmivad makroonid ei ole viimaste aastate magustoidutrend, vaid magus amps, mis rõõmustas magusasõpru juba renessansiajastul. Kuninganna Caterina de’ Medici oli see, kes aitas makroonidel ületada Itaalia-Prantsusmaa piiri, kust siis väikesed mandliküpsised kiirelt levima hakkasid. Kunagine Itaalia jõukate magusroog naudib nüüd Prantsusmaa magustoitude kuninga tiitlit. Kuigi juba tavaliste makroonide tegu tekitab paljudes hobikokkades ja magusasõprades aukartust, siis jäätisega versioon võib esiti veelgi keerulisemana tunduda. Selle tunde ja aukartuse võib kohe köögi ukse taha jätta! Makroonide tegemisel on kõige olulisem jälgida täpselt retsepti, sest nende sõmera koorikuga ja seest pehmete mandliste maiuste valmistamisel isetegevuseks ruumi ei ole.

Makroonid (25 tk)
170 g tuhksuhkrut
110 g mandlijahu
mõni tilk toiduvärvi
90 g munavalget (ca 3 tk)
2 spl peensuhkrut

Täidiseks:
1 l Premia vanilli-koorejäätist
1 l Premia šokolaadi-koorejäätist
1 l Premia mango-meloni-koorejäätist

Meelepäraseid suhkrupärle

Sega kaalutud mandlijahu tuhksuhkruga ja sõelu hoolikalt läbi. Nii saad kindel olla, et makroonid jäävad pealt siledad, mitte krobelised.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks, seejärel lisa hulka peensuhkur ja jätka vahustamist. Valmis vaht on tugev ja läikiv. Sega valminud vahu hulka sõelutud tuhksuhkru-mandlijahusegu ja lisa ka toiduvärv. Sega kõik käsitsi ühtlaseks tainaks. Et makroonid saaksid ühesuurused, joonista kahele küpsetuspaberile 2 cm läbimõõduga ringid. Pritsi tordipritsiga tainas ringidesse ja lase seista umbes 40 minutit, kuni tainas on pisut kuivanud ning pind näpuga õrnalt katsudes enam ei kleepu. Nüüd on makroonid ahju minemiseks valmis. Küpseta neid 125 kraadi juures ahju alumisel siinil umbes 20 minutit. Makroonid on valmis, kui saad neid õrnalt paberil nihutada ja pealminegi kiht tundub küps. Lase neil paberil lõplikult jahtuda.

Enne serveerimist tuleb vormida jäätisepallid, sättida need küpsetuspaberiga kaetud alusele ja tõsta vähemalt pooleks tunniks sügavkülma. Valmista üks makroon korraga ehk võta pallid ükshaaval sügavkülmast ja vajuta kahe makroonipõhja vahele, silu noaga siledaks, tõsta veel 10 minutiks sügavkülma ning siis kaunista. Toimi nii iga makrooniga. Kaunistatud makroonid peaksid vähemalt pool tundi, veel parem kui tund aega enne serveerimist külmas seisma. Naudi makroone otse sügavkülmast!

Baked Alaska ehk üleküpsetatud jäätisetort šokolaadipõhjal


Küpsetatud Alaska kook on tõeline klassik, mille juured ulatuvad 1867. aasta Ameerikasse. Koogi keskmes on jääkülm jäätis, mille ümber biskviit ja moos ning peal besee, mis sümboliseerib iglu. Kõlab nagu üks lihtne kook, kuid tegelikkuses on tegemist visuaalselt kauni, maitselt imelise ja kulinaarselt mängulise magusroaga, mille koht ei ole päris kindlasti üksnes kokasaates, vaid sellega saavad hakkama ka kannatlikud kodukokad.

Alaska kook
1 l Premia Eriti Rammusat mustasõstramoosiga vanilli-koorejäätist või 1 l Premia 40% vähema suhkruga koorejäätist mango-passionvilja moosiga
1 l Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist
4 munavalget
3 dl suhkrut
näpuotsaga soola
iseküpsetatud šokolaadipõhi (või õhuke biskviitpõhi)

Šokolaadipõhi:
75 g võid
0,75 dl suhkrut
0,5 dl fariinsuhkrut
0,5 sl vanillisuhkrut
0,5 dl kakaod
2 muna
näpuotsaga soola
1 dl nisujahu

Alusta šokolaadipõhjast, mis peab enne jäätistega kokku panemist olema täielikult jahtunud. Vooderda 20 cm lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja sulata või potis. Sega hulka suhkrud, lisa kakao, jahu, sool ja ükshaaval munad ning sega ühtlaseks tainaks. Laota tainas vormi ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 9–10 minutit, kuni põhi on küps ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase täielikult jahtuda.

Vali nüüd kauss, mis oleks samasuguse läbimõõduga, mis koogivormgi. Vooderda see toidukilega. Lase jäätistel pisut sulada ja laota mustasõstramoosiga koorejäätis kausi põhja. Kata vanilli-koorejäätisega. Kui oled jäätised tihedalt vormi surunud, siis vajuta peale jahtunud šokolaadipõhi. Kata ka pealt kilega ja tõsta vähemalt pooleks tunniks sügavkülma. Selle etapini võid tordi ka päev varem valmis teha.

Nüüd eralda munavalged kollastest, lisa valgetele näpuotsatäis soola ja vahusta. Lisa vähehaaval ka suhkur ja vahusta tugevaks läikivaks vahuks.

Vaht valmis, kummuta jäätisetort küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, šokolaadipõhi all, eemalda kile ja laota vaht kaunilt lusikaga tordile nii, et ühtegi vahet munavalgekattesse ei jääks — muidu hakkab jäätis ahjukuumas sulama. Vajuta lusikaga kaunid lohud ja tipud peale. Kuumuta ahjus 250 kraadi juures 2–3 minutit, kuni munavalgetipud on kauni kuldpruuni värvi saanud. Võid seda teha ka gaasipõletiga, ilma ahju panemata. Serveeri tort kohe!

Õuna-kitsejuustupirukas


Kui sa oled magusasõber, kes armastab sama palju ka soolast ja naudib kuuma pirukat, millele sulav jäätis jahutust pakub, siis see magus maitseelamus soolaste välgatustega on kindlasti proovimist väärt!

Kitsejuustupirukas
250 g pärmi-lehttainast
120–150 g kitsejuustu, nt Andri-Peedo talu kitsepiima-valgehallitusjuustu
5–6 õuna
1 rosmariinioks
3/4 dl fariinsuhkrut
50 g võid

Serveerimiseks 1 l Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist

Sulata lehttainas, tõsta see võimalusel juba eelmisel õhtul külmkappi sulama. Pane ahi sooja 225 kraadi juurde. Rulli tainas pisut õhemaks ja laota 24–26 cm läbimõõduga ümmargusse ahjuvormi, nii et ka tainas äärtele ulatuks. Pudista kitsejuust põhjale ning laota puhastatud ja õhukesteks sektoriteks lõigatud õunad ringiratast üksteise kõrvale, nii et kaunis punane koor jääb näha. Alusta ladumist väljastpoolt sissepoole. Pudista õunte peale rosmariin, fariinsuhkur ja või väikeste tükikestena. Küpseta ahjus 20–25 minutit. Serveeri krõbedat õunapirukat ahjusoojalt külma jäätisega!

Jaga
Kommentaarid