Siit ka paar soovitust igale inimesele, kes plaanib oma restorani avada: ole valmis ootamatusteks, mõtle kastist väljapoole, kindlasti ära kohku tagasi julgete lahenduste ees. NOKA asutajad ei teadnud algselt midagi sellest, kuidas köök ühes toidukohas ideest toimiva lahenduseni jõuab. Suurepäraselt illustreerib seda olukord, kus sai soetatud paljukiidetud grillsöeahi, sest eks kõigile ole teada, et just elaval tulel valmib see kõige mahlasem liha. Peagi sai aga selgeks, et see tuleb välja vahetada gaasigrilli vastu, sest muidu on köök pidevalt sinist suitsu täis. Probleemiks kujunes aga tõsiasi, et gaasigrilli kööki toimetamiseks tuli eest ära tõsta 400 kilo kaaluv aken ja maha lõhkuda suur osa alles ehitatud köögiseinast.

NOKK ei kujuta endast aga kindlasti high end restorani, nimetus chicken joint saigi nimele lisatud just seetõttu, et pigem on tegemist kohaga, kus võib end mugavalt ja koduselt tunda. Ka menüü ei ole lehekülgede pikkune, vaid lühike, konkreetne ja selge (ja muide väga hästi disainitud). NOKA eesmärk pole kunagi olnud pakkuda igast võimalikust toiduvaldkonnast midagi, vaid leida see üks nišš ning arendada see täiuslikkuseni. Kanaliha on ka väga paindlik komponent, mille ümber saab ülimalt põnevaid roogi luua. Armastus kana vastu sai Epu ja Jürgo puhul alguse Portugalist, täpsemalt seal pakutavast piri-piri-kanast, mis iga päevaga ka NOKA klientide hulgas populaarsust kogub. Ka restorani veinikaart esindab Pürenee poolsaarelt pärinevat valikut.

Menüü puhul on lähtutud põhimõttest, et kõik kana koostisosad tuleb ära kasutada. Tavaliselt eelistavad inimesed kana puhul muidugi fileed, mõnele meeldib jälle kintsuliha, kuid üheks avastamata fenomeniks on kanamaks, mida siin saab tellida salati ja pâté-na. Kanamaks ei ole sugugi sarnane loomamaksaga klassikalises jahukastmes (oh neid pikki tunde, mis lasteaias sai selle taldriku taga istutud), vaid väga meeldiva maitse ja tekstuuriga roog, millesse suurem osa kliente pärast esimest suutäit armuvad. Mõni püsiklient enam midagi muud peale kanamaksa ei telligi, vahepeal isegi ilma salatita.

Et NOKK pakub klassikalisest kanast väiksemaid, on terve kana väga põnev toit, mida süüa, pakkudes üsna omaette kogemust, sest siin saad proovida ühes eines väga erinevat tüüpi liha ja maitseid. Loomulikult on võimalik tellida ka suurepäraseid kanaburgereid.

Kui vaadata naabruskonda, kus NOKK asub, siis saab üsna kiirelt selgeks, et tegemist on osakesega suuremast kommuunist. Kohe lähedal asub kohvik Anna Edasi ja Tassikoogid ning kõrvalmajas Barlova baar. Läheduses asub ka Foodsharing Tartu kapp, kuhu naabruses elavad inimesed ja ettevõtted saavad tuua toitu, mida nad ise realiseerida ei jõua, kuid raisku lasta ka ei soovi. Mujal maailmas on sellised kommuunikülmikud ja -kapid väga populaarseks saanud ning just sinna viib NOKK need tooted, mis päeva lõpuks serveerimata jäävad.

Kui leiad aega, tule tee Karlova linnaosas üks mõnus jalutuskäik ja astu NOKKa sisse ning veendu nende meeskonna suurepärases oskuses luua õdusat atmosfääri ja väga maitsvat toitu. Või tee paar paar sõrmeliigutust ja lase maitsekas kana toimetada enda juurde kulleril.

Jaga
Kommentaarid