18.04.2021, 08:15
Eesti toiduteadlaste köielkõnd: kas uuritakse seda, mis on tarbijale parim või täidetakse toidutööstuse tellimusi?
(14)Kogu maailmas on suund jätkusuutlikule toidutootmisele, et hoogsalt kasvav planeedi elanikkond ikka toidetud saaks. Läänes valitseb samal ajal ka suund toidu tervislikkusele. Nende kahe vankri ette on ka Eesti toiduteadlased rakendatud.
Toidutehnoloogias läheb peatähelepanu praegu sinna, kuidas saaks taimset toormaterjali enam kasutada ja lihatarbimist vähendada ning ka suhkru- ja soolakoguseid vähemaks võtta. Seejuures jälgivad teadlased, et püsitaks eetika piires. Ettevõtted tahavad oma toodetele võimalikult pikka säilimisaega, kuid teadlased sellega äärmustesse kindlasti ei lähe. “Nii rahahädas Eesti toiduteadlased ei ole, et peaksid eetika vastu minema. Me oleme siin valdavalt riiklikud asutused ja vaatame Eesti inimese ja riigi huve. Absurdseid asju ei ole mõtet teha,” kinnitab Ivi Jõudu.
Oled juba tellija?