Esiteks siis hernes – pisike aga tubli! Iga eestlane teab, kuidas valmistada hernesuppi, ent kui paljud võivad öelda, et on teinud hernepestot? Toidublogija Mari-Liis Iloveri lihtne, ent hõrgutav hernepesto ja päikesekuivatatud tomatitega täisterapasta retsept näitab, kuidas saab tavapäraselt itaaliapärasele roale lisada herneste abil meeldivat kodumaist mekki.

Hernepesto ja päikesekuivatatud tomatitega täisterapasta


Selle maitsva ja kreemise pastaroa saladus peitub hernepestos! Koos basiiliku, küüslaugu, pähklite ja parmesaniga kastmeks purustatud herned annavad pestole mõnusa magusapoolse nüansi, mida omakorda tasakaalustavad tugevamaitselised päikesekuivatatud tomatid. Hernepestot võid valmistada rohkemgi, sest lisaks pastale saad seda kasutada ka saia- või leivakattena, köögiviljaroogade lisandina või niisama näksimiseks koos köögiviljakangidega.

Hernepesto (neljale) jaoks läheb sul vaja:

• hästi suur peotäis basiilikut (u 25 g);
• 150 g Härmavilja külmutatud rohelisi herneid (eelnevalt sulatatud);
• 2 küüslauguküünt;
• 30 g seedermänniseemneid;
• 30 g parmesani juustu;
• 2–3 supilusikatäit sidrunimahla;
• 0,5 dl oliiviõli;
• soola, musta pipart;
• u 0,5 dl vett.

Päikesekuivatatud tomatitega pasta koostisesse kuuluvad:

• 300 g täisterapastat;
• 1 supilusikatäis oliiviõli;
• 1 küüslauguküüs;
• 4–5 päikesekuivatatud tomatit;
• serveerimiseks peotäis rukolalehti, riivitud parmesani, musta pipart.

Valmista esmalt pesto. Selleks tõsta köögikombaini basiilik, sulatatud herned, peenemaks hakitud küüslauguküüned, seedermänniseemned ja tükeldatud või riivitud parmesani juust. Lisa juurde sidrunimahl (esmalt vähem, saad hiljem vajadusel hapukust lisada), oliiviõli ning sool ja pipar. Töötle pestoks, lisades vett seni, kuni saad parajalt kreemja kastme. Maitse ja lisa vajadusel soola, pipart või sidrunimahla. Pesto võid valmistada ka saumikseri või blenderiga.
Keeda pastat vastavalt pakendil olevatel juhistele. Kuumuta pannil õli. Lõika küüslauguküüs õhukesteks viiludeks või haki. Lõika purgist õli seest välja tõstetud päikesekuivatatud tomatid veidi väiksemaks. Kuumuta küüslauk kergelt õlis läbi, lisa päikesekuivatatud tomatid ja kuumuta neidki hetk. Vala pannile pasta ja pesto ning sega kõik kuumutades kergelt läbi.
Serveerimisel lisa pastale rukolalehti, riivitud parmesani ja musta pipart. Head isu!

Ära unusta anda oma hääl „Aasta lemmikvili 2021“ valimisel kuni 18. aprillini SIIN. Kõikide hääletajate vahel loositakse iganädalaselt välja mitmeid maitsvaid auhindu ning peaauhinnana lausa 2500 eurot!


Jaga
Kommentaarid