Ukraina suur boršikampaania on aga õli tulle valanud ka pikalt kestnud Ukraina-Venemaa konfliktis. Möödunud aastal teatas Venemaa valitsus Twitteris, et “borš on vene köögi kuulsaim ja armastatuim roog ning traditsioonilise vene köögi sümbol”.

See ajas ukrainlased muidugi närvi. BBC Ukraina ajakirjanik Roman Lebed nimetas sellist käitumist sulaselgeks propagandaks. Tema sõnul on ukrainlaste uhkus oma borši üle võrreldav itaallaste uhkusega oma kuulsa minestrone üle. Mõlemal supil on ka üsna pikk koostisainete nimekiri. Traditsiooniliselt käib borši sisse peet, kapsas, porgand, sibul, küüslauk, paprika, kartul, tomat, liha, petersell, till, loorberileht, must pipar, sool. “Minu ema lisab veel kirsse ja paneb peale hapukoort ja värsket rohelist. Sisse võib panna veel seapekki,” kirjeldas Lebed traditsioonilist suppi.

Kultuuriminister Oleksandr Tkachenko kinnitas pärast Venemaa tviiti, et “borš on Ukraina roog — meie teame seda ja ka välismaalased on hakanud sellest järjest rohkem aru saama!” Detsembris võttis Tkachenko koos teiste Ukraina ministritega osa boršivõistlustest koos asepeaminstri Olha Stefanishynaga ning nemad koos keetsid valmis kirssidega borši, kaks teist ministrit aga kapsaga supi. Kohtunikud eelistasid kirsivarianti, aga rahva poolehoiu pälvis kapsaga supp.

Aga kätš jätkub: möödunud aasta lõpus esitas Ukraina saatkond Pariisis restoranidele Michelini tärne jagavale Michelin Guide`le kaebuse, sest nemad kirjeldasid borši kui traditsioonilist vene rooga. Michelin vabandas.

Poolakad ei ole nii poliitilisel tasemel supisõtta sekkunud, kuid rahva seas käib samuti vaidlus, kelle vanaemad ja vanavanaemad on juba ammustest aegadest suppi keetnud ja kuidas see kuulub ikkagi traditsiooniliselt poola kööki. Kiire otsing näitab, et internetiallikad nimetavad Poolat supi kodukohana pigem vähem ja kaalukauss ikkagi hakkab kalduma Ukraina poole.