AEG HAKATA SÄTTIMA | Pidupäeva siiruviirulised pavlovad leivakreemiga
„Meile eestlastele armsat musta leiba on võimalik väga mitmekülgselt nii soolastes kui ka magusates retseptides ära kasutada. Ja mis kõige vahvam, must leib on suurepärane komponent ka siis, kui ta on juba veidikene kõvaks läinud või kui on pätsist järele jäänud vaid selle otsatükid. Selle retsepti puhul kasutasin aga Fazeri MUST sarja pidupäeva versiooni ehk Pidupäevaleiba, millest valmis röstitud leivapuru näol maitserohke kreem. Leivakreemi tuleb valmistamisel üsna rohkesti, seega ei pea pavlovate täitmisel täidisega koonerdama,“ kommenteeris Värk.
Viirulised pavlovad leivakreemiga
Kogus: 8 koogikest
Valmistamisaeg: 20 minutit + küpsemis- ja kuivamisaeg
- 4 munavalget
- näpuotsatäis soola
- 250 g suhkrut
- 1 tl maisitärklist
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2 tl sidrunist või laimist pressitud mahla
- 2 sl (kuhjaga) naturaalset kakaopulbrit
Leivakreem
- 100 g Fazeri Musta leiba
- 100 g kohupiimapastat
- ca 2 tl suhkrut (lisa seda vastavalt maitsele)
- 1 tl vanillisuhkrut
- 4 dl vahukoort
- 2–3 sl Vana Tallinna või kreemlikööri (soovi korral)
Peale: hapukat moosi (imehästi sobib mustasõstramoos)
marju
Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa jaohaaval suhkur. Vahusta, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Seejärel lõpeta vahustamine, lisa ülejäänud ained ja vahusta siis veel umbes 10 sekundit ainete segunemiseks. Munavalgetainas on õigesti valmistatud, kui see koos potiga ümber keerates anumast välja ei valgu! Viimasena sega lohakalt juurde kakaopulber. Nii, et see viirudena segusse jääks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 8 munavalgevahupätsikest, jättes ääred pisut kõrgemad ja keskkoha madalama.
Pane koogid ahju ja alanda kohe kuumust 110 kraadini. Lase kookidel küpseda 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase kookidel ahjus (suletud ahjuuksega) umbes tunnike järelküpseda. Koogid peavad olema seest pehmed, aga pealt krõbedad. Lase koogipõhjadel täielikult jahtuda!
Täidise valmistamiseks riivi leib ja rösti leivapuru ahjus 160 kraadi juures 20–25 minutit. Lase sel täielikult jahtuda. Sega kohupiim suhkrutega. Vahusta koor tugevaks vahuks ja lisa segades kohupiimale, maitsesta alkoholiga. Vahetult enne pavlovate täitmist sega täidisele juurde röstitud riivleib, nii säilib leiva krõmps tekstuur ja kreemi õhulisus.
Täida pavlovad valminud kreemiga, nirista peale moos ja kaunista marjadega.