Miks tuleb jahu enne küpsetistesse lisamist kindlasti läbi sõeluda?
(5)Paljudes retseptides on märgitud, et jahu tuleks läbi sõeluda. Miks see vajalik on? Selgitab väikese online-kohviku LN Foods looja Ellen Mägi.
Miks tuleks jahu sõeluda?
Jahu, kakao ja tuhksuhkur võivad niiskust saades üsna kergelt tükki minna ja seejärel ka taigna sees tükkis olla. On olemas ka ebakvaliteetseid jahusid, suhkruid ja kakaosid, mis on juba poes või tehases olles niiskust saanud, seepärast märgitakse retseptidesse, et need tuleks läbi sõeluda.
Samuti aitab sõelumine jahu õhulisemaks teha, mis aitab sellel tainas ühtlasemalt jaotuda. Ehk siis: pakis on jahu tihedasti kokku pressitud, sõelumise tulemusel seovad jahuosakesed paremini vett ja jahu ei jää tükki.
Aga kui mul pole sõela?
Sõela asemel saab alati kasutada marlit või lihtsalt lusikaga kausis need silmaga nähtavad suured tükid välja hõõruda.
Kui retseptis ei ole märgitud, kas siis peab ikka sõeluma?
Ei pea. Ma olen alati vaadanud silma järgi, et kas jahus on nähtavad tükid sees. Kui pole, siis väga hea sõtkumine või segamine aitab ka.
Milliste küpsetiste puhul on sõelumine hädavajalik?
Ma soovitaks pärmi- ja biskviittaina puhul, sest need mõlemad väga õhulised tainad ja sõelumine annab õhku juurde.