Et väärtuslik tooraine raisku ei läheks ja vähem toitu prügikasti jõuaks, jagab peakokk kavalaid nippe oma varamust, mis on kasutusel tipprestoranides, kuid pakuvad põnevust ka koduköögis.

Eesti hommikusöök

Inglise hommikusöök on üle maailma kuulus, nüüd on aeg ka Eesti hommikusöök kuulsaks teha! Selleks võta üks viil musta leiba, vajuta sellele väikese kausi või klaasiga ümar ring sisse. Viimasesse aseta paar viilu peekonit, peotäis spinatit ning löö peale üks või kaks kanamuna. Maitsesta soola ja pipraga, pane pannile kaas peale ning prae seni, kuni muna on saavutanud sobiva küpsusastme. Serveerimiseks lõika valminud munaroale peale rohelist sibulat või teisi meelepäraseid ürte. Augu lõikamisest järelejäänud leivaratta võib ära praadida ja serveerides sättida hommikusöögile mütsiks. Erilisemaks puhuks tasub retsepti proovida ka vutimunadega.

Trühvlid

Leivaga trühvleid saab teha nii soolaseid kui ka magusaid. Mõlemad versioonid maitsevad suussulavalt ja meeliülendavalt. Magusatesse trühvlitesse võib lisaks hästi peeneks pudistatud või riivitud leivale lisada nii valget kui ka tumedat šokolaadi, pähkleid, särtsakat tšillit, riivitud apelsinikoort ja soovi korral väike surts likööri. Kui oled pallikesed valmis veeretanud, torka nad puidust kepikeste otsa ja kasta sulatatud šokolaadi sisse. Tõsta šokolaadised trühvlid küpsetuspaberil külmikusse hanguma. Šokolaadi asemel võid trühvleid ka leivapurus veeretada.

Soolaste trühvlite valmistamiseks sega omavahel must leib, toorjuust, meelepärane suitsukala, murulauk või roheline sibul ja veereta segust ümarad pallid. Neid trühvleid võid samuti leivapurus veeretada. Lihasõprade rõõmuks valmivad trühvlid aga rebitud loomalihast, barbecue-kastmest, toorjuustust ja leivast.

Leivapuru

Leivapuru on põnev alternatiiv saiapurule, mida võib kasutada nii toidu valmistamiseks kui ka kaunistamiseks.

Selleks tuleb leivaviilud madalal kuumusel ahjus kuivatada, seejärel riivida ja õhukindlalt hoiustada, et riivleiba vajadusel kasutada. Leivapurus saab eelmainitud trühvleid veeretada, samuti sobib must puru suurepäraselt tordi või koogi kaunistuseks. Musta leiva paneeringus kümblevad praetud räimed viivad keele alla ja tumedas koorikus küüslaugune kana paneb ka kõige pirtsakama sööja mõnust mõmisema.

Leivasupp

Leivasupp on ajatu klassika, mis on aukohal nädalavahetuse menüüdes ja mida armastavad uues kuues serveerida ka tippkokad. Inga Paenurme leivasupi staar on Fazeri MUST leib, mis annab leivasupile traditsioonilise musta leiva maitse, kuid samal ajal muundub koos vahustatud hapukoore ja suviste marjadega kaasaegseks kulinaarseks elamuseks.

Koostisosad

6 viilu Fazeri MUST leiba

300 g vett

150 g külmutatud vaarikaid

50 g suhkrut

Valmistamine

Aseta koostisosad potti ja keeda läbi. Vahusta blenderis ühtlaseks massiks ning serveeri koos vahustatud hapukoore ja külmkuivatatud pohladega.

Jaga
Kommentaarid