Ja ongi aeg klaase kokku lüüa! Tuletame enne meelde mõned vahuveini nautimise põhireeglid
(3)Sommeljee Kristel Voltenberg soovitab:
“Tuleks kinni pidada reeglist, et alustatakse kergemast ja happelisemast joogist ja liigutakse täidlasema, ümarama ja sealt magusma poole. Menüü koostamisel tuleks arvestada, et ei toimuks tarbetuid kõrvalekaldumisi veinistiilide ebaloogilise järjestuse mõttes. Esmalt harjutame meeled ära kergemate lõhna- ja maitseaistingutega ning liigume sealt edasi tugevamate poole. Vastupidiselt ei suuda me ühel hetkel enam kergemaid ja delikaatsemaid nüansse tajuda.”
“Sama tuleks silmas pidada ka jookide hinna mõttes — alustagem odavamast ja lõpetagem kallimate veinidega. Ei ole loogiline alustada õhtut kõige ägedama ning kallima Prestige Cuvée’ga ja lõpetada lihtsa prosecco’ga. Iga järgnev hõrgutis võiks olla parem, põnevam ja eksklusiivsem, kui eelmine.”
Veel reegleid:
- Vahuveini naudi jahutatult, 10-12 kraadi juures
- Hoia vahuveinipudel eemal otsesest päikesevalgusest ja püstiasendis
- Pudeli kihiseva avamisel hoia 45-kraadise nurga all ning keera pudelit mitte korki
- Vahuveini nautimisel täida vaid kolmandik klaasist ning hoia klaasi vaid klaasi jalast, nii säilib jook kauem jahedana
- Õige klaas vahuveini nautimiseks kõrge veiniklaas, mis toob kõige paremini esile kihisevad mullid ja aroomi
- Klaaside täitmisel ära unusta šampanjakorki, et kihisevad mullid kaduma ei läheks
Loe kindlasti veel: Kirglik šampanjakultuuri edendaja Kristel Voltenberg annab nõuandeid aastavahetuse mullijookide valimisel