FOTOD | Avokaadovõileib on eilne päev! Toidublogijate ja instagrammerite uus lemmik on hoopis SEE põnev vili
Viigimari näeb ülimalt fotogeeniline välja, nii et Instagrami toidufännid naudivad selle kauni vilja eksponeerimist täiega. Viigid lõigatakse viiludeks ning laotatatakse näiteks maapähklivõi, ricotta või hoopis burrata ja oliiviõliga koos röstitud saiaviilule. Magusasõbrad lisavad saiale hoopis Nutellat.
Värske viigimari on 3-10 cm pikkune ja enamasti ümmargune, aga võib olla ka vurri- või pirnikujuline. Viljaümbris võib olla valkjasroheline, vasevärvi, punane või isegi sinakaslilla. Mahlane magushapu sisu on tavaliselt punakat värvi, kuigi on ka valge ja kollase viljalihaga sorte, kirjutab Alkeemia.
Kuivatatud viigid on üsna kaloriterohke maiuspala — sajagrammine ports annab sööjale tervelt 250–300 kilokalorit toiduenergiat. Samas tekitavad viigid tänu rohkele kiudainetesisaldusele kiiresti täiskõhutunde, vahendab Naistekas.
Kuivatud viigid sisaldavad konkurentsitult kõige rohkem süsivesikuid. Viimaste osakaal ulatub 65–70%-ni. Nende süsivesikute suurde hulka kuuluvad ka kiudained, näiteks tselluloos. Koguselt järgmise toitainena esineb kuivviikides vesi.
Valke ja rasvu on kuivatatud viikides kasinalt, kõigest paari protsendi piires, kusjuures suurem osa eelnimetatud toitainetest on koondunud hoopiski väikestesse seemnistesse.