TEE KALLIMA SÜDAMESSE: kui tahad, et peika sulle abieluettepaneku teeks, valmista talle ahjukana just selle retsepti järgi
(3)
"Engagement chickeni" taustalugu on ka päris põnev. 1982.aastal andis moeajakirja Glamour toimetaja oma assistendile "maailma parima ahjukana" retsepti. Assistent valmistas kana oma peikale, kes kuu aega hiljem ühele põlvele laskus ja teda naiseks palus. Assistent jagas seepeale retsepti veel oma kolmele töökaaslasele, kes samuti oma peikadele selle retsepti järgi süüa tegid ning kõik kolm tulid peagi tööle uhkete kihlasõrmustega! Retsept avaldati esimest korda 2004.aasta Glamouris ning retseptile on omistatud au kümnete abieluettepanekute osas.
Spekuleeritakse isegi, et prints Harry ja Meghani kihlusõhtul olevat seesama retsept töös olnud, sest nad on ise rääkinud, kuidas sel meeldejääval õhtupoolikul valmistasid nad koos ahjukana.
Vaja läheb:
1 kana
1,2 dl värsket sidrunimahla
3 sidrunit + 1 viilutatuna kaunistuseks
1 spl meresoola
0,5 tl pipart
värskeid ürte: 4 rosmariinioksa, 4 salveilehte, 8 tüümianioksa, suur kimp värsket peterselli
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Eemalda kana seest rupskid, pese kana külma veega seest ja väljast puhtaks ning lase 2 minutit nõrguda.
Patsuta kana paberrätiga kuivaks.
Aseta rind allapoole ahjupannile, kalla sidrunimahl nii kana peale kui sisse. Hõõru kana nii seest kui väljast soola ja pipraga kokku.
Torka kolmele sidrunile kolmest kohast kahvliga augud sisse ja pista kana sisemusse. Sellest ei ole midagi, kui üks otsapidi välja jääb. Kui sidrunid on väga kõvad, rulli neid kerge survega enne augustamist natuke köögilaual, et mahl kenasti voolama hakkaks.
Pane kana ahju, alanda temperatuuri 175 kraadini, küpseta 15 minutit.
Tõsta pann välja, keera kana ümber, pista reie kõige paksemasse kohta ahjutermomeeter ja pane linnuke ahju tagasi. Keskmise suurusega kana valmimiseks kulub u 1 h 15 min, sisetemperatuur peab olema kindlasti 75st kraadist rohkem.
Võta kana ahjust välja ja lase sel enne lahti lõikamist 10 minutit puhata. Kastmena kasuta pannile jäänud imelist vedelikku ning kaunista värskete ürtide ja sidruniviiludega.