Pikad ja peenikesed pastad

Spagettide, linguine, fusilli lunghi ja vermicelli kaaslaseks sobivad mereannid ja kergemad koore- või õlikastmed.

Pikad lintpastad

Tagliatelle, pappardelle ja fettuccine armastavad rammusaid tomati- ja lihakastmeid.

Teokarbid

Teokarbikujulised pastad uputa rammusasse liha- või koorekastmesse. Suuremad karbid võid ka täidisega põnevamaks muuta.

Keeruga pasta

Fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce ja gemelli sobivad kõige paremini kergete ja vedelamate kastmetega, sest keerdude vahele jääb kaste hästi kinni ning pastarooga on mugav süüa.

Torud

Torukesed nagu penne, rigatoni, macaroni (sarvekesed) ja paccheri võtavad kenasti enda külge paksud köögiviljakastmed ja kõik juustukastmed. Sobivad hästi ka Bolognese kastme ja raguuga.

Minipasta

Kõige pisemate pastasortide nagu orzo, fregola, canestrini ja stelline võlu tuleb kõige paremini esile suppides ja salatites.

Täidetud pasta

Ravioli, tortellini ja cappelletti täidised on tavaliselt nii rikkalikud ja maitsekad, et nende kõrvale sobib leebe või- või õlikaste kõige paremini.