250g rosinaid

250g väikseid valgeid rosinaid. Kui soovid hapukamat maitset, asenda kuivatatud sõstarde, jõhvikate või pohladega

185g sultana rosinaid

150g suhkrustatud sidruni- ja apelsinikoort

250g suet` ehk ploomirasva ehk sea siserasva, võib asendada võiga

250g riivsaia

90g jahu

12g briti mixed spice vürtsisegu (kaneel, muskaat, koriander, ingver, nelk, vürtspipar)

2 muna

180g demerara suhkrut

275ml õlut

40ml tumedat rummi

40ml brändit, alkoholi võid asendada apelsinimahla või külma musta teega.

Valmistamine:

Sega kokku kõik kuivad toiduained.

Lisa munad ja vedelikud, sega tainas ühtlaseks.

Määri kaks keeksivormi rasvainega kokku, kalla tainas vormi ja kata pealt küpsetuspaberiga.

Kata vormid veel omakorda fooliumiga ja tõsta sügavasse ahjuvormi.

Täida vorm veega nii, et kolmveerand keeksivormidest on vee sees.

Pane veel üks kiht fooliumit kogu kupatuse peale ning aseta pliidile või ahju madalale temperatuurile kuueks tunniks aurama. Jälgi veetaset ka ja lisa vajadusel vett juurde. Vesi ei tohi kõvasti keeda, ideaalne oleks, kui vaikselt kuumab.

Jahtunud keeksid mässi paberisse ja hoia jõuludeni kuivas ja jahedas.

Jõululaupäeval tõsta keeksid uuesti 3-4 tunniks kuuma veevanni. Seejärel lõika noaga ääred lahti, et keeksi vormi seest jätte saada, kummuta taldrikule ja kui soovid, kaunista. Serveeri brändi ja jäätisega!