RETSEPT | Kuninganna Elizabethi kõige lemmikum jõulukeeks
(4)Vaja läheb:
250g rosinaid
250g väikseid valgeid rosinaid. Kui soovid hapukamat maitset, asenda kuivatatud sõstarde, jõhvikate või pohladega
185g sultana rosinaid
150g suhkrustatud sidruni- ja apelsinikoort
250g suet` ehk ploomirasva ehk sea siserasva, võib asendada võiga
250g riivsaia
90g jahu
12g briti mixed spice vürtsisegu (kaneel, muskaat, koriander, ingver, nelk, vürtspipar)
2 muna
180g demerara suhkrut
275ml õlut
40ml tumedat rummi
40ml brändit, alkoholi võid asendada apelsinimahla või külma musta teega.
Valmistamine:
Sega kokku kõik kuivad toiduained.
Lisa munad ja vedelikud, sega tainas ühtlaseks.
Määri kaks keeksivormi rasvainega kokku, kalla tainas vormi ja kata pealt küpsetuspaberiga.
Kata vormid veel omakorda fooliumiga ja tõsta sügavasse ahjuvormi.
Täida vorm veega nii, et kolmveerand keeksivormidest on vee sees.
Pane veel üks kiht fooliumit kogu kupatuse peale ning aseta pliidile või ahju madalale temperatuurile kuueks tunniks aurama. Jälgi veetaset ka ja lisa vajadusel vett juurde. Vesi ei tohi kõvasti keeda, ideaalne oleks, kui vaikselt kuumab.
Jahtunud keeksid mässi paberisse ja hoia jõuludeni kuivas ja jahedas.
Jõululaupäeval tõsta keeksid uuesti 3-4 tunniks kuuma veevanni. Seejärel lõika noaga ääred lahti, et keeksi vormi seest jätte saada, kummuta taldrikule ja kui soovid, kaunista. Serveeri brändi ja jäätisega!