Blackout õhtusöögid on maailmas üha populaarsust kogumas. Esimene taoline üritus leidis aset 2014. aastal Kopenhaagenis asuvas Amassi restoranis ja seda ilma eelneva plaanita. Juhuslikust elektrikatkestusest sai aga alguse trend, mis on levinud paljudesse riikidesse ning mida on ellu viinud erinevad restoranid ning tippkokad. Eelnimetatud kontseptsiooniga õhtusöök toimub Eestis esimest korda!

Oma Maitse käis musta värvi toidu eriürituste eel Fotografiskas Peeter Pihelil külas ja vaatas, kuidas valmis Blackout Dinner´i kaheksakäigulise menüü üks roogadest – Mole negro ehk grillitud pommu rohelise tomati ja põletatud kadakaäädika glasuuriga. Ühtlasi uurisime musta värvi toidus saavutamise kohta.

Öeldakse, et üllatada saab üks kord. Black Food Festival toimub teist aastast järjest, kuidas tundub, kas on aeg mõni muu värv esiplaanile tõsta?

"Kõik sõltub publikust, kui seda jagub, siis järelikult on sellise festivali korraldamiseks põhjus olemas. Oluline on leidlik kokkamine ja naturaalsel moel värvi saavutamine, sest toit peab ennekõike maitsev olema! Musta värvi on roogadele üsna lihtne anda, näiteks saab selleks kasutada tuhka ja leidub ka tumedat tooni toiduaineid. Samas on värve, mida toidu puhul on oluliselt keerulisem saavutada, see kehtib näiteks sinise puhul," rääkis Peeter Pihel.

Kui mustikaid süües värvuvad hambad ja sõrmed siniseks, siis kas must toit jätab samuti hammastele jälje?

"Teadupärast on süsi hea hammaste pesemiseks, seega hammaste jäädava pigmendimuutuse pärast muretsema ei pea. Kui see peaks juhtuma, siis on toiduvärvi lisamisega midagi valesti läinud. Naturaalsete koostisosade puhul seda kartma ei pea. Must värv ei tohiks toidu puhul olla eesmärk omaette. Kuigi esmalt süüakse visuaalselt, on siiski kõige tähtsam maitse, mis peab meelde jääma. Tumemust on pigem ohumärk," toonitas Pihel.

Elustiiliüritus Black Food Festival lükkub edasi ja leiab aset 10. aprillil 2021. aastal. Vaata lisainfot www.blackfoodfest.ee