Uuringud on näidanud, et must pässik aitab hoida kehas tervislikku melaniinitaset. On tuvastatud, et mustas pässikus sisalduval melaniinil on tugevad antioksüdantsed ja geene kaitsvad omadused. Jätkuvad uuringud selgitamaks, kas neid eeliseid saab kasutada ka vähivastaste ravimite väljatöötamiseks.

Norra teadusnõukogu ja Jaapani Fujita terviseülikooli meditsiiniteaduskonna vahelise teaduskoostöö (2020) tulemused näitavad, et mustas pässikus sisalduval melaniinil (ja triterpenoididel) on põletikuvastane ja immunoreguleeriv toime. Teisisõnu tähendab see, et must pässik võib olla kasulik ka meie immuunsüsteemi reguleerimiseks ja normaliseerimiseks.

Sel talvel aga soovime kõik tugevamat immuunsüsteemi.

Musta pässikut käsitletakse Euroopas toidulisandina, mitte haiguste ravimiseks või ärahoidmiseks mõeldud ravimina. Samuti on oluline silmas pidada, et kuigi tänini puuduvad inimeste peal läbi viidud kliinilised katsed, mis tõestaksid musta pässiku ravijõudu, jätkuvad uuringud kiires tempos. Ainuüksi sel aastal on kõrgelt hinnatud ülikoolide osalusel läbi viidud enam kui 30 uuringut, aitamaks teadusel rahvaluulele järele jõuda ja tõestada seda, mida musta pässiku kasutajad on aastakümneid ja võib-olla sajandeid öelnud: „Must pässik võib teile kasulik olla.“