"Valge ei paista piisavalt valge, kui sellel ei ole kõrval mõnda muud värvi ja mustaga on sama lugu, seda peab millegi heledaga võrdlema. Meile endalegi oli üllatuseks, et vein nii tume sai. See oli põnev katsetamine, veinile annab värvi marja enda värv, mille tingis pikk kestaleotus, sealt see tume toon!"

Must leeder on anglosaksi kultuuris tuntud nõiapuuna, seda istutatakse kurjade jõududele vastu seismiseks koduvärava ette. Harry Potteri fännid teavad, et kõige võimsamad nõiakepid on just mustast leedrist. Leedripuud ehk lodjapuud kutsus vanarahvas ka piibupuuks, kuna seda on säsist kerge puhastada ja seetõttu sobiv piipude valmistamiseks. Mõnusast äraolemisest leedriveiniga on kirjutanud ka Elton John oma 1972. aastal ilmunud laulus "Elderberry Wine", mis räägib igatsusest heade aegade järele, mil naine kandis mehe eest igati hoolt.

Veinis kasutatud musta leedri marjad ei ole täies ulatuses kohalikud, kuid veinimeistri sõnul liigutakse selles suunas ja eellepingud leedriistanduse rajanud kohalike talunikega on sõlmitud. "Musta leedri marju on Eestis raske saada, need puud kasvavad looduslikult Lääne-Eestis ja saartel, sest eelistavad soojemat kliimat," ütles Kuuler.

"Musta leedri marjades on palju antioksüdante ja sellest valmistatud veinil on tervisele kasulikke omadusi," lisas ta.

Millise toiduga seda veini sobitada?

"See vein sobib oma rikkaliku ja marjase maitsega hästi kokku pikalt hautatud, tugevalt läbiküpsetatud või grillitud lihaga."

Miks otsustasite Black Food Festivalil osaleda?

"Tunnistan, et olin esmakordselt Põhjala tehase ruumidega tutvudes veidi skeptiline, sest seal oli nii pime ja külm! Kui festivalipäev kätte jõudis, siis mulje oli vastupidine – meeldiv atmosfäär, valgus, lisaks maitsev toit. Ma ei tea ühegi nii ägedat toidufestivali kui see! Valgejõe Must pälvis möödunud aasta festivalil toimunud musta joogi konkursil 2. koha. Sedasama partiid on veel alles ja me tuleme uuesti külastajaid rõõmustama," avaldas Kuuler.

Black Food Festival toimub Tallinnas, Põhjala tehases 21. novembril kell 11-20. Korraldajad järgivad Terviseameti piiranguid ja nõudeid.