Kaerahelbed sisaldavad vitamiine, mineraale, valku ja kiudaineid. Viimased stimuleerivad seedimist ja tagavad püsiva veresuhkru taseme, see omakorda tagab pikaajalise küllastustunde. Kui sööte putru hommikusöögiks, võite lõunapausini pingutada, kirjutab portaal Fotforfun.de

Magneesiumi tarnija: 40-grammine portsjon putru katab veerandi päevasest vitamiin B1 vajadusest ja poole päevasest magneesiumivajadusest. Need elutähtsad ained tugevdavad närve ja toetavad lihaste ülesehitust.

Rikas rauasisalduse poolest: lisaks annab kaerahelbepuder rohkelt B6-vitamiini, mis on vajalik närvisüsteemile. Olulist mikroelementi rauda leidub kaeras samuti ohtralt. See reguleerib hapniku transporti ja ainevahetust.

Hea nahale ja juustele: puder on mao suhtes õrn ja varustab keha räni ja biotiiniga, kahe ainega, mis hoiavad nahka ja juukseid ilusana.

Alandab kolesteroolitaset: uuringud on näidanud, et kaer võib oma tervislike koostisosade tõttu alandada kolesteroolitaset ja avaldada positiivset mõju veresuhkru tasemele. Eelkõige vastutab selle eest kaeras sisalduv beeta-glükaan.

Kas puder aitab kaalust alla võtta?

Jah, puder aitab kaalust alla võtta. Erinevalt leivast või jogurtist hoiab puder kõhtu pikka aega täis – tavaliselt saate lõunani vahepaladeta läbi.

Ameerika Toitumiskolledži teadlased kinnitavad seda efekti. Teadlased selgitavad seda muu hulgas suurema kiudainete ja valkude sisaldusega, mis tagavad suurema küllastustunde.

Sõltuvalt pudru valmistamise viisist võib see sisaldada väga erinevalt kaloreid. Sama kehtib ka mikrotoitainete kohta. Kaerahelvestest ja veest valmistatud pudrus on kõige vähem kaloreid, kuid see sisaldab ka vähem valku ja kiudaineid kui puuvilja- ja pähklivõiga variandid.

Kasutage lisandeid säästlikult, kuid mingil juhul ärge hoiduge nendest. Seemned, pähklid ja puuviljad muudavad pudru täidlasemaks. Lehmapiim annab pudrule valku juurde.

Mida peaks pudru kohta teadma?

Puder on algselt Šotimaalt pärit roog ja seda sõid seal hommikusöögiks eelkõige töölisklassi pered. Tänapäeval ei saa ükski Instagrami konto hakkama ilma värvika ja isuäratavalt ülepuistatud tervisliku pudruta ning võimalusi tervisliku pudru valmistamiseks on mitmeid.

Pudrunaudingule aitavad kaasa erinevad lisandid. Nagu nii sageli juhtub, pole fantaasial piire: puuviljad, pähklid, seemned, mesi, kookoshelbed, vürtsid nagu kardemon ja kaneel – vaevalt leidub koostisosa, mis pudrule ei sobi.

Muide, puder maitseb hästi mitte ainult hommikusöögiks, vaid ka lõunaks või energiaallikana enne treeningut. Puder ei ole kunagi igav: näiteks rosinate, pähklite, kaneeli ja tükeldatud banaani ning mustikate või vaarikatega.

Pudru valmistamiseks vajate tegelikult ainult kahte koostisosa: kaerahelbeid ja piima või vett. Eksootiliseks muutub puder näiteks riisi- ja kookospiimaga.

Koostisosad ühe portsjoni jaoks:

50 g kaerahelbeid (või muid teie valitud teraviljahelbeid)

200 ml piima või vett

näpuotsatäis soola

vürtsid, näiteks 1 tl kaneeli, näpuotsatäis kardemoni või vaniljet.

1 tl mett, datlisiirupit , agaavisiirupit (või mõnda muud magusainet, sõltuvalt teie eelistustest)

Valmistamine:

Koostisosad pannakse kastrulisse ja keedetakse seejärel lühidalt, enne kui pudrul madalal leegil veel paar minutit paisuda lastakse, see loob voolava konsistentsi, mille poolest hea puder tuntud on. Vahepeal peaksite putru segama, et midagi põhja ei kõrbeks. Tippkokk Jamie Oliver soovitab segamiseks kasutada puulusika käepidet, see pidavat pudru eriti voolavaks tegema.

Milliseid helbeid kasutate, sõltub teie maitse-eelistustest. Putru valmistatakse traditsiooniliselt kaerahelvestega, kuid sobivad ka hirsi-, tatra- ja riisihelbed ning kinoa.

Kõigile hilistele ärkajatele ja hommikul kiirustajatele: kui teil pole aega ega tahtmist hommikul köögis toimetada, võite oma hommikusöögi lihtsalt eelmisel õhtul valmistada. Kaerahelbeid ei pea keetma, pange need ööseks piima või mahlaga likku, selliselt säilivad kasulikud omadused veelgi paremini.