Rääkides soolastest toitudest, siis kindlasti on omal kohal supid. Meie pere lemmikuteks on kana-klimbisupp, frikadellisupp ja borš. Kõik vanad head klassikud ja suppide puhul on plussiks see, et saab suurema koguse valmis teha, mida on hiljem lihtne portsu kaupa soojendada. Kindlasti meeldivad lastele ka need päevad, kui saab kas hakklihakastet või siis lihapalle kooreses kastmes.

Lihapallid

1 dl riivsaia

1,2 dl piima

2 sl koort

1 suurem muna

2 küüslauguküünt hakituna

1 sibul hakituna

600 g delikatesshakkliha

1 tl hakklihamaitseainet

Hakitud värsket peterselli

Võid

Soola ja pipart

Koorene kaste lihapallide juurde

30 g võid

2-3 sl jahu

5 dl veise- või kanapuljongit

200 g 35%-list koort

2 tl sojakastet

1 tl sinepit

Soola ja pipart maitsestamiseks

Valmistamine:

Sega kausis riivsai piima ja koorega. Lisa ka muna, sega läbi ja jäta umbes 10-ks minutiks seisma. Lisa siis hakkliha, sibul, küüslauk, maitseaine, hakitud petersell ning sool ja pipar. Sega kõik ühtlaseks ja vormi siis käte vahel 2-3 cm läbimõõduga pallid.

Kuumuta pannil pool võikogusest, lisa veidi õli ning prae osade kaupa lihapalle keskmisel kuumusel kuni need on kuldsed ja läbi küpsenud. Tõsta pannilt ja hoia soojas.

Lisa pannile ülejäänud või ja lase sulada. Lisa pannile jahu ja sega ühtlaseks. Pruunista jahu kergelt ja kalla siis pannile puljong. Kuumuta keemiseni ja lisa siis koor, sojakaste ja sinep. Lase keema tõusta ja maitsesta soola ja pipraga. Alanda kuumust ja lase vaikselt keeda, kuni kaste pakseneb. Kontrolli maitseid. Lisa kastme sisse lihapallid. Serveerides puista peale maitserohelist. Paku juurde riisi, kartulipüreed või köögivilju. Väga hästi sobib sinna kooslusesse ka pohlasalat.

Oma Maitse toimetaja Tuuli Mathisen.
Lisaks tasuks käepärast hoida ka magusaid ampse, millega saab toidukordade vahepeal tühja kõhtu vaigistada. Lihtne lahendus oleks teha valmis kas kaeraküpsiseid, müslibatoone, datlite ja pähklitega energiabatoone või kamaküpsiseid. Üks lihtne ja maitsev amps on näiteks maapähklivõiga ja kaerahelvestega energiabatoonid.

Kaerahelbe-maapähklivõi batoonid

6-8-le

Valmistamisaeg: 10 minutit + külmikus tahenemiseks vajalik aeg

3 dl täistera kaerahelbeid

100 g tumedat šokolaadi, hakituna

1 dl maapähklivõid

2-3 sl agaavisiirupit

2-3 sl kookosõli

Valmistamine:

Tõsta hakitud šokolaad, maapähklivõi, agaavisiirup ja kookosõli kastrulisse. Kuumuta vaiksel kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja sega ühtlaseks. Sega juure kaerahelbed. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Suru ühtlaseks ja jäta vähemalt tunniks ajaks külmikusse tahenema. Lõika ruutudeks. Säilita jahedas.