Vaata, milliseid maitsvaid ja tervislikke toite soovitab Oma Maitse toimetaja Tuuli Mathisen koolihooajal lastele valmistada!
Meie peres on aastate jooksul välja kujunenud mitmed nn valvetoidud, millega saab toidumure ilusti lahendatud ilma, et keegi virisema või pirtsutama hakkaks.
Rääkides soolastest toitudest, siis kindlasti on omal kohal supid. Meie pere lemmikuteks on kana-klimbisupp, frikadellisupp ja borš. Kõik vanad head klassikud ja suppide puhul on plussiks see, et saab suurema koguse valmis teha, mida on hiljem lihtne portsu kaupa soojendada. Kindlasti meeldivad lastele ka need päevad, kui saab kas hakklihakastet või siis lihapalle kooreses kastmes.
Lihapallid
1 dl riivsaia
1,2 dl piima
2 sl koort
1 suurem muna
2 küüslauguküünt hakituna
1 sibul hakituna
600 g delikatesshakkliha
1 tl hakklihamaitseainet
Hakitud värsket peterselli
Võid
Soola ja pipart
Koorene kaste lihapallide juurde
30 g võid
2-3 sl jahu
5 dl veise- või kanapuljongit
200 g 35%-list koort
2 tl sojakastet
1 tl sinepit
Soola ja pipart maitsestamiseks
Valmistamine:
Sega kausis riivsai piima ja koorega. Lisa ka muna, sega läbi ja jäta umbes 10-ks minutiks seisma. Lisa siis hakkliha, sibul, küüslauk, maitseaine, hakitud petersell ning sool ja pipar. Sega kõik ühtlaseks ja vormi siis käte vahel 2-3 cm läbimõõduga pallid.
Kuumuta pannil pool võikogusest, lisa veidi õli ning prae osade kaupa lihapalle keskmisel kuumusel kuni need on kuldsed ja läbi küpsenud. Tõsta pannilt ja hoia soojas.
Lisa pannile ülejäänud või ja lase sulada. Lisa pannile jahu ja sega ühtlaseks. Pruunista jahu kergelt ja kalla siis pannile puljong. Kuumuta keemiseni ja lisa siis koor, sojakaste ja sinep. Lase keema tõusta ja maitsesta soola ja pipraga. Alanda kuumust ja lase vaikselt keeda, kuni kaste pakseneb. Kontrolli maitseid. Lisa kastme sisse lihapallid. Serveerides puista peale maitserohelist. Paku juurde riisi, kartulipüreed või köögivilju. Väga hästi sobib sinna kooslusesse ka pohlasalat.
Kaerahelbe-maapähklivõi batoonid
6-8-le
Valmistamisaeg: 10 minutit + külmikus tahenemiseks vajalik aeg
3 dl täistera kaerahelbeid
100 g tumedat šokolaadi, hakituna
1 dl maapähklivõid
2-3 sl agaavisiirupit
2-3 sl kookosõli
Valmistamine:
Tõsta hakitud šokolaad, maapähklivõi, agaavisiirup ja kookosõli kastrulisse. Kuumuta vaiksel kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja sega ühtlaseks. Sega juure kaerahelbed. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Suru ühtlaseks ja jäta vähemalt tunniks ajaks külmikusse tahenema. Lõika ruutudeks. Säilita jahedas.