Oma ilusa pargi ja lossi poolest tuntud Kadriorus ootab külalisi populaarne kohvik-restoran NOP. NOPi fookuses on ökotoit, millele lisaks on menüüs palju veganportsjoneid. Kohviku väikesest poest on võimalik head-paremat ka kodukööki kaasa osta.

Vanast tehasemiljööst modernseks linnasüdamikuks muutunud Rotermanni kvartalis asuv pisike Purée on koduselt õdus tervisebaar, kus pakutakse ainult taimetoitu. Paljud toidud sobivad ka veganitele.

Kristiines paiknev Bliss on modernses büroohoones asuv avar ja valgusküllane taimetoidule spetsialiseerunud buffet-restoran. Laias valikus on iga päev üle saja erineva toidu, mille hulgas on ka rohkesti veganvariante. Toit valitakse Rootsi lauast ise ja selle eest makstakse kaalu järgi. Ka kookide, küpsiste ja teiste magustoitude seas on veganitele sobivaid hõrgutisi.

Viimase kui detailini uuendatud Balti jaama turul on veganitele palju süüa. Veg Machine on väike, sümpaatne toiduputka, mille iga päev muutuvas menüüs on kaks tänavatoiduportsjoni, üks neist tavaliselt hamburger. Balti jaama turul asub ka hulgaliselt veganvõimalusi pakkuv Jaapani restoran Tokumaru. Proovi kas või vegansušit ja toitvaid riisikausse. Rohkesti tänusõnu pälvinud restorani võib leida ka Solarise keskusest.

Toormoor on Sulevimäel restoraniduo Ore ja Chedi kõrval vegan- ja toortoidule keskendunud õdus kohvik. Kohvikuvalikus on soolast ja magusat nii kohapeal söömiseks kui ka kaasa võtmiseks. Rõhk on nimeski mainitud toidu toorusel ehk pakutav toit ei ole ahju- ega pannikuuma tunda saanud. See muudabki maitsed põnevaks.

Kohe turu kõrval asuv Burger Box meelitab veganeid näiteks oma falafeliburgeriga. Veidi kaugemalt leiab Ülo (nendest on pikemalt juttu ajakirja eesosas!), vanamoodsa mehenimega trendika peamiselt taimetoidurestorani, kus ei ole siiski unustatud ka liha- ega kalasõpru.

Allikas: visittallinn.ee

Ülo pakub elamust taimest koos lihaga

Martin Hanson

Kalamaja epitsentrisse ehk Kopli tänava keskele värvilisse uusarendusse tekkis aastakene tagasi restoran, millele pandi nimeks lihtsalt Ülo. Muud lihtsat selles restoranis ei ole. Tegemist on taimetoidurestoraniga, milles unikaalse uuendusena serveeritaks ka liha. Filosoofia seisneb selles, et mitte ükski näljane ei peaks jääma restorani ukse taha.

Restorani kontseptsioon on lihtne: kui teistes restodes, mis Üloga samasse gruppi kuuluvad, koosnevad menüüd 80% ulatuses liha- ja vaid 20% ulatuses taimetoitudest, siis Ülos keerati see vaade täpselt vastupidiseks. Plaan oli kohe mitte minna liiga äärmuslikuks, vaid anda ka menüüga selge signaal, et kõik inimesed on restorani oodatud ja kõik saavad seal söönuks.

„Meie moto on kohe algusest see, et oleme küll taimetoidurestoran, kuid meilt saab ka liha ja kala. Neljast osanikust kaks on taimetoitlased ja nemad tahtsid selle restoraniga teha midagi endale südamelähedast. Samas ei ole sellise valiku puhul vähemtähtis ka fakt, et Tallinnas ei olnud varem sellist kohta,” nendib üks restorani loojatest Rain Tunger.

Taimetoidu puhul on suurim mure see, et liha välja jätmisega ei ole roogades seda sügavust, tihedust ja maitserikkust. Lihtsamini öeldes puudub umami ehk palju kiidetud viies maitse.

„Minu seisukoht on see, et liha või kala toidusedelist välja tõstmisega ei saa tekkida olukord, kus menüüs olevate toitude maitsed kannatavad. Ka taimetoidu puhul peavad maitsed olema võimsad, puhtad ja elamust pakkuvad,” selgitab Tunger.