Kas moosipurgi tagurpidi keeramine on vajalik?
(21)Moosikeetmise puhul kuuleb tihti järgmisi õpetussõnu: säilituspurgid ja kaaned tuleb enne moosi sissevalamist kuumutada või keeta ja lasta neil seejärel tagurpidi puhtal köögirätil kuivada. Värskelt valminud moos tuleks puhastesse purkidesse optimaalselt valada, need siis sulgeda ja umbes 5 minutiks tagurpidi asetada. Selline toimimine tapab kõik mikroobid. Purgid pöörata seejärel uuesti ümber ja lasta jahtuda.
Toiduekspertide sõnul pole moosipurkide tagurpidi pööramine tingimata vajalik – eeldusel, et tagatud on kätehügieen, purgid on väga puhtad, marja- või puuviljasegu on endiselt kuum, kuumutatud piisavalt kaua ja purk suletakse kohe pärast täitmist. Kuumus tapab ka kaanel olevad võimalikud mikroobid ja tekib vaakum. Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et kõik, mis moosiga võiks kokku puutuda, peab olema hoolikalt pestud!
Reegel moosipurkide tagurpidi keeramiseks nende pikaaegse säilitamise eesmärgil tuleneb möödunud aegadest, kui oli keerulisem korralikku köögihügieeni tagada, vahendab Lecker.de.
Lisaks klaaspurkide steriliseerimisele on hoidiste säilitamiseks vajalikud ka sobivad tingimused. Hoidke moosipurke jahedas, pimedas kohas – keldriruum sobib selleks ideaalselt.
Loe lisaks: