Mida peaks punasest, mustast ja valgest sõstrast teadma?
Sõstrad maitsevad head ja on tervisele kasulikud. Pista suurepäraseid aiamarju värskelt suhu või kasuta neid küpsetiste ja hoidiste valmistamisel. Sõstarde kasulikud omadused lükkis ritta EatSmarter.com.
- Punased sõstrad on silmadele ja nahale head: 100 grammi punaseid sõstraid sisaldab 4 mikrogrammi A-vitamiini; mustade sõstarde puhul on see isegi 14 mikrogrammi.
- Sõstrad soodustavad vere moodustumist: 100 grammis sõstardes on kuni 1,3 milligrammi rauda ja suur C-vitamiini osakaal - ca 35 milligrammi 100 kohta. C-vitamiin aitab kehal rauda optimaalselt ära kasutada.
- Kaitsevad rakke: punased sõstrad on eriti rikkad fütokemikaalide, näiteks flavonoidide poolest, mis võitlevad vähki tekitavate vabade radikaalidega. Flavonoidid hoiavad rakke elastsetena, hoides ära kardiovaskulaarsete haiguste tekke.
- Sõstrad tugevdavad luid ja hambaid: koos suhteliselt suure fosfori- ja kaltsiumikoguse abil aitavad punased sõstrad luid ja hambaid tugevdada.
- Hoiavad kauem noorena: vananemisvastases võitluses on sõstrad täiuslik salarelv: nende suur antioksüdantide, toitainete ja mineraalide sisaldus kaitseb tõhusalt naha varase vananemise eest.
- Aitavad kehast liigset vett välja viia: selle tagab puuviljahappe ja rohke kaaliumi segu sõstardes.
Vahet poel, kas punane, must või valge: kõiki sõstraid peetakse õigustatult tervislikeks. Mustsõstral on tervise osas siiski palju pakkuda, sest neis on võrreldes valge- või punase sõstraga, peaaegu kaks korda rohkem kiudaineid ja umbes kolm korda rohkem C-vitamiini (kuni 189 milligrammi 100 grammi kohta).
Punased ja valged sõstrad on sobivad ka diabeetikutele serveerimiseks, sest nende süsivesikute sisaldus on väiksem.
Sõstarde ostmisel veenduge, et need näeksid välja värsked ja et nende nahk ei oleks kahjustunud. Marjakobarate vahele jäänud lehed on heaks indikaatoriks! Kui need on rohelised ja mitte närtsinud, siis tasub marjade järele haarata.
Kuigi sõstardel on suhteliselt paks nahk, mis kaitseb marjaliha usaldusväärselt, ei tohiks neid külmiku köögiviljaosas hoida kauem kui paar päeva.
Punased ja valged sõstrad sobivad suurepäraselt toorelt söömiseks, aga ka tordide, kookide, magustoitude juurde. Enamik mustsõstraid on hapukad, need sobivad hästi keediste ja mahlade valmistamiseks ning puuviljase noodina ulukiliha sisaldavatesse roogadesse.
Loe lisaks: Midagi toidufriikidele | Teeme ise marjapulbreid