Toidutalumatuse korral muutub seedetrakt tundlikuks, kuna keha ei suuda toitu ega toidus olevaid lisaaineid korralikult seedida. Toidu lisaainetega seotud allergiate ja toiduallergiate korral reageerib immuunsüsteem toidule ebaproportsionaalselt. See võib olla isegi eluohtlik.

Toidu lisaained

Toidu lisaained on, nagu nimigi viitab, ained, mida lisatakse toidule töötlemise ajal. Need parandavad muu hulgas toidu maitset, koostist, värvi, aroomi või säilivust ja neid lisatakse toidule vastavalt tervishoiuasutuste nõusolekule ning lisatud aineid mainitakse sageli toidu tootemärgistusel.

Toidu lisaainetest põhjustatud allergiad põhjustavad seda, et keha tunnistab neid lisaaineid potentsiaalselt ohtlikeks. See vallandab söödalisandi suhtes kaitsereaktsiooni, põhjustades sümptomeid alates kergest kuni eriti raskekujuliseni.

Toidu lisaainetest põhjustatud allergia sümptomid

Toidu lisaainetest põhjustatud allergia avaldub tavaliselt hingamisteede või naha sümptomitena. Kõige raskematel juhtudel põhjustavad need eluohtlikku allergilist reaktsiooni, mida nimetatakse anafülaksiaks.

Toidu lisaainetest põhjustatud allergia sümptomid võivad olla erinevad, kuid kõige tavalisemad on hingamisteede sümptomid, eriti astma ja nohu, samuti nahasümptomid, peamiselt nõgestõbi ja muud tüüpi lööbed.

Nagu eespool mainitud, võivad sümptomid areneda ka eluohtlikuks anafülaktiliseks reaktsiooniks. See juhtub järsult ja drastiliselt ning on tingitud histamiini ja muude ainete tugevast vabanemisest kehasse. See ahendab hingamisteid ja võib põhjustada isegi surma.

Praegu usuvad teadlased, et 5-10% kroonilisest urtikaariast (nõgesetõbi) on tingitud toidu lisaainetest. Näit võib olla veelgi suurem. Praegu piiravad probleemi diagnoosimist mitmed tegurid, kuid üldiselt võib teatud toitude talumatus olla kahtlane märk, mida allergoloog peaks hindama.

Mõnede lisaainete potentsiaalsed ohud

Kõik toidulisandid võivad põhjustada kahjulikke mõjusid, kuid mõne puhul on see oht suurem kui teistel. Need on:

Antioksüdandid. Arstid on teatanud urtikaariast ja atoopilisest dermatiidist, mis on tingitud tööstuslikke antioksüdante sisaldavate toitude söömisest. Harvadel juhtudel põhjustavad nad bronhospasmi.

Vääveldioksiid ja sulfitid. Viimane võib põhjustada hingamisteede sümptomeid nagu nohu või astma süvenemine. Need võivad põhjustada ka lööbeid, nõgestõbe ja seedeprobleeme.

Nitraadid ja nitritid. Need võivad teravdada atoopilist dermatiiti ja põhjustada tõsiseid allergilisi reaktsioone.

Bensoehape ja bensoaadid. Need lisandid põhjustavad kõige sagedamini allergilisi reaktsioone. Need süvendavad atoopilist dermatiiti ja astmat, põhjustavad nõgestõbi, peavalu, migreeni, keskendumisraskusi ja hüperaktiivsust.

Metüültselluloos. See võib põhjustada seedetrakti sümptomeid.

Želatiin (E441). See on geelistuv aine, mis võib põhjustada raskeid allergilisi reaktsioone.

Guarkummi ja tragakant. Esimene võib põhjustada seedetrakti probleeme, teine ​​võib aga teravdada atoopilist dermatiiti või põhjustada urtikaariat.

Mononaatriumglutamaat. See võib põhjustada raskeid allergilisi reaktsioone.

Värvained. Need võivad põhjustada kergeid, mõõdukaid või halvimal juhul raskeid allergilisi reaktsioone.

Toidu lisaainetest põhjustatud allergiat saab ära hoida, vältides neid sisaldavaid töödeldud toite Selliste allergiate korral pole tõhusat ravi - täielik eemaldamine dieedist on ainus viis nende ennetamiseks. See võib aga olla üsna keeruline, sest toidupoodides on pakkumisel kaubad, millest paljud sisaldavad ohtralt lisaaineid.

Olukorra teeb keeruliseks asjaolu, et lisaaineid ei mainita tootekirjelduses alati nimepidi, vaid koodidena (E-ained). Seetõttu on tarbija jaoks oluline teada koostisosa nimi, mis vastab koodile endale. Parim ettevaatusabinõu on vältida tööstuslikult valmistatud toite, nagu paljud valmistoidud.

Mida vähem töödeldud toitu, seda vähem lisaaineid see sisaldab. Parim dieet on selline, mis sisaldab värsket, looduslikku toitu. Lisaks tuleks vältida toite, millel pole selget toitainesisaldust. Sellistel juhtudel ei tohiks te toodet lihtsalt osta.