Hea teada! | Bio- ja toiduainetetehnoloog Kaarel Adamberg põhjendab ära, miks enamik dieete on mõeldud lühiajaliseks katsetamiseks
Kaarel Adamberg alustas teadlase karjääri piimhappebakterite ja bifidobakterite ainevahetuse uurimisega, mille juurest on ta tänaseks jõudnud seedetrakti keerukate mikroobikoosluste uurimiseni. Inimese seedetraktis on samas suurusjärgus mikroobirakke kui inimeses kokku keharakke. Tänu metaboolsele mitmekesisusele on soolebakterid olulised seedumatute toidukomponentide lagundajad ja kasulike ühendite tootjad meie organismis. Sellles artiklis vastab ta küsimustele, kas karnivooride mikrobioota on piisav täisväärtuslikuks seedimiseks? Mida arvab keha üksnes taimetoidule üleminekust? Miks kiired dieedid tegelikult ei toimi? Nagu me kõik teame, on paljud loodusrahvad põhiliselt loomtoidulised ja selliste tingimustega kohastunud aastatuhandeid. Kas minna tagasi hoopis juurte juurde?