Selgus, et toidus sisalduvad teatud valgud (aminohapped) võivad vähiravis kasutatavate ravimite tõhusust ja toksilisust kas suurendada või vähendada. Avastus avab meditsiiniliste uuringutele uue olulise suuna, sest teadlased väidavad sedagi, et sellel võib olla suur mõju õige annuse ennustamisel ja keemiaravi kõrvaltoimete paremal kontrollimisel. Samuti võib leid aidata selgitada erinevusi patsientide reageerimisel keemiaraviga, mis on arste siiani tihti raskesse olukorda pannud.

"Kui me esimest korda täheldasime, et mikroobi muutmine või ühe aminohappe lisamine dieedile võib muuta kahjutu annuse ravimit väga toksiliseks, ei uskunud me oma silmi," kirjeldab uurimisrühma teadlane Eyleen O'Rourke.

Toimuva mõistmiseks sõeluti läbi sadu kooslusi mikroobide ja peremeesgeenide vahel: "Vastuseks saime hämmastavalt keeruka koostoimete võrgustiku menüü, mikroobide, ravimi ja peremeeskeha vahel."


Kuidas dieet mõjutab tulemusi

Uuringud näitasid, et teatud dieedi juures reageerivad ka mikroorganismid sellele rea muutustega, mis võivad näiteks keemiaravi toksilisust suurendada kuni 100-kordselt. Uuringus kasutasid teadlased ümarussidega loodud uut laborimudelit.

"Sama annus ravimit, mis ei tee kontrolldieedil midagi, tapab ümarussid, kui dieedile lisatakse milligramm aminohapet seriin," ütles Wenfan Ke, uue teadustöö üks autoritest.

„Niisiis muudavad erinevate dieetide ja mikroobide kombinatsioonid seda, kuidas peremeesorganism reageerib kemoteraapiale," kirjutavad teadlased ajakirjas Nature Communications avaldatud artiklis.

Lühidalt öeldes ei söö me mitte ainult enda jaoks, vaid enam kui 1000 mikroorganismiliigi jaoks, kes meis elavad. See, kuidas me neid toidame, avaldab sügavat mõju meie tervisele ja ravile reageerimisel. Ühel päeval polegi enam imestada, kui arstid hakkavad andma patsientidele mitte ainult retsepte, vaid ka üksikasjalikke toitumisjuhiseid ja isiklikult formuleeritud mikroobikokteile, mis aitavad meil saavutada parimat ravitulemust.