Kes ihkab lihtsa lihagrillimise asemel katsetada põnevamaid retsepte, leiab siit artiklist kolm maailma eri paigust ja maitsetest inspiratsiooni saanud retsepti, mida sel nädalavahetusel pere seltsis järgi proovida!

Vahemerepärane šašlõkiwrap

Kahele sööjale:

2 suurt tortiljat

400 g seašašlõkki

1 väike punane sibul

1 küüslauguküüs

½ punane paprika

½ baklažaani

4 tl maitsestamata jogurtit või Kreeka jogurtit

2 tl sidrunimahla

2 tl värsket hakitud peterselli

2 tl värsket hakitud koriandrit

peotäis granaatõunaseemneid

1 tl oliiviõli

1 tl köömneid

näputäis soola ja pipart

Alusta liha küpsetamisega. Kui sul pole grilli, küpseta vardad tulikuumal pannil või pane vardad ahju spetsiaalsele grillrežiimile. Valmista kaste. Selleks tõsta kaussi jogurt, sidrunimahl, petersell, koriander, küüslauk ning maitsesta segu näputäie soola ja pipraga. Kui kaste jääb sinu maitsele veidi liiga paks, lisa juurde vett. Seejärel prae eelsoojendatud pannil või grillil viilutatud baklažaan ning oliiviõliga piserdatud paprika ja sibul. Kui köögiviljad on pehmed, maitsesta need soola ja jahvatatud köömnetega. Määri tortiljale jogurtikaste ning aseta selle peale küpsetatud liha ja praetud köögiviljad. Kaunista wrap järelejäänud värske peterselli ja koriandri ning granaatõunaseemnetega. Viimase sammuna keera tortilja rulli ning lase hea maitsta!

Aasiapärase maapähklikastmega mini-kanaburgerid

Kahele sööjale:

4 väikest burgerikuklit

4 marinaadis kanafilee steiki

1 keskmise suurusega porgand

1 kurk

peotäis värsket hakitud koriandrit

1 sl seesamiõli

1 sl laimimahla

näpuotsatäis soola

3 sl röstitud maapähkleid

Burgerikaste:

2 sl maapähklivõid

1 tl magusat tšillikastet

1 sl laimimahla

1 tl sojakastet

1 sl vahtrasiirupit

2 sl kookospiima

Alusta liha küpsetamisega. Fileesteike võib valmistada kas eelsoojendatud pannil (u 10-15 minutit) või grillil (u 10 minutit). Prae neid mõlemalt poolt, kuniks liha on kergelt pruunistunud. Seejärel valmista kaste. Selleks sega väikeses kausis maapähklivõi, tšillikaste, laimimahl, sojakaste, vahtrasiirup ja kookospiim. Sega koostisained ühtlaseks seguks. Seejärel riivi või lõika porgandid ja kurk õhukesteks ribadeks. Sega köögiviljad supilusikatäie seesamiõli ja laimimahlaga ning lisa salatile värske koriander. Salat valmis, on viimaseks sammuks kuklite ettevalmistamine. Rösti burgerikukleid grillil või pannil, kuni need saavad ilusa kuldse jume ja krõbedad grillitriibud. Määri alumisele burgerisaiale heldelt kastet, laota peale pruunistatud fileesteigid, porgandi- ja kurgisalat ning röstitud maapähklid. Aseta peale teine krõbe kukkel ning naudi!

Saksapärane hapukapsa hot dog

Kahele sööjale:

2 hot dogi saia

2 toorvorstikest

2 sl majoneesi

1 sl mahedat sinepit

1 tl sidrunimahla

50 g hapukapsast

4 väikest hapukurki

1 väiksem sibul

1 sl võid

näputäis suhkrut

Prae vorstikesed grillil või tulikuumal pannil, kuni need on kenasti pruunistunud. Seejärel rösti kuldpruuniks hot dogi saiad. Kastme valmistamiseks sega kausis majonees ning sinep ja lisa teelusikatäis värskelt pressitud sidrunimahla. Sega kaste hoolega läbi. Prae viilutatud sibul pannil koos tükikese või ja näputäie suhkruga. Karamelliseeri sibulad neid pidevalt aeglaselt segades. Sibul karamelliseeritud, määri kaste heldelt saiadele ning aseta saiade vahele vorstikesed. Kuhja peale hapukapsas, peeneks hakitud hapukurk, karamelliseeritud sibulad ja lõpuks kõik järelejäänud kaste.