Millest toorvorste valmistatakse?

"Toorvorste valmistatakse enamasti looma-, linnu- või ulukilihast. Vorstimass lastakse klassikaliselt lambasoolde ja pakendatakse. Mingit vahepealset termilist küpsetamisprotsessi vorstid ei läbi, sellest ka nimi - toorvorst. Lambasoolde täidetuna on vorstid peenikesed, neid on lihtne ja kiire grillida, praadida ning röstida. Kiire küpsemise tõttu on neid väga raske alaküpsetada."

Mida peaks toorvorsti valimisel teadma?

"Toorvorstide jaoks peaks olema ahi, grill või pann korralikult kuum. Ahju puhul soovitan ahjupanni eelsoojendada, vähemalt 15 minutit 220 C juures. Vorste küpsetades tasuks nende sisse nõelaga paar torget teha, et küpsemisel tekkiv rõhk ja sisemine pinge saaksid väljuda, see välistab ka vorstide lõhkiküpsemise. Enne küpsetamist soovitan vorstid liigsest veest kuivatada ja määrida hästi kergelt õliga kokku."

"Korraliku kuumuse juures peaksid vorstid valmima 5-10 minutiga. Paljudele meeldib toorvorste küpsetada värvi järgi, et mida pruunim, seda parem, kuid mahlase tulemuse saavutamiseks soovitaksin siiski jälgida, et kuumus oleks kõrge ja küpsemise aeg seetõttu lühem."

"Pannil küpsetades eraldub toorvorstidest paratamatult natuke vett, mis võib põhjustada õlipritsmeid, seega soovitan pigem grillimist või ahjus röstimist."

Mida toorvorsti maitse puhul hinnata?

"Tekstuur on kindlasti üks olulisemaid nüansse. Heal toorvorstil on tekstuurselt eristatav sisu ja maitsed peaksid tulema kihiliselt esile. Maitse peaks olema värske ja mitte liiga äädikane. Samuti on siinkohal suureks kunstiks õige soolamine."

Milline on hea toorvorst?

"Seda peaks olema lihtne valmistada ja kiire küpsetada. Kuna toorvorstid küpsetatakse tarbimise hetkel, siis need on tihti mahlasemad kui eelnevalt keedetud, küpsetatud, suitsetatud vms vorstikesed."

Mis teeb ühest toorvorstist rasvasema, teisest mitte nii rasvase?

"Siin on kaks nüanssi. Esiteks rasvaprotsent, mis klassikaliselt on 20-30% vahel. Rasv aitab vorstimassi siduda, hoiab toote mahlasemana ja võimendab maitseid. Ilma rasvata ei kujutaks vorsti ette. Kui valmistad ise vorste, siis on oluline jälgida, et mass püsiks kogu vorsti tegemise vältel võimalikult külmana."

"Kui hakklihamasina nuga on liiga nüri või tehakse liiga suur kogus korraga, võivad masinaosad hakata soojenema ja seetõttu võib tekkida rasva eraldumine. See tähendab, et tulemuseks on piltlikult öeldes eraldunud "majonees", kus rasv ja veeosakesed pole võrdselt jaotunud ning ei püsi koos. Sellist vorsti grillides on lõpptulemuseks pudrune ja eraldunud sisu, tummistunud maitsed ja suures kogus õli eraldumine. Seega, kui klassikaliselt soovitatakse lihatükke enne küpsetamist toatemperatuurile seisma tõsta, siis toorvorsti puhul soovitan need võtta otse külmkapist."

Oma Maitse testitud toorvorstid olid erinevad nii konsistentsilt, maitsestuselt kui ka rasvasuselt. Testijate lemmikuks osutusid Ranna Rootsi toorvorstid merevaiguga, mille kohta öeldi peaaegu, et ühehäälselt, et tegemist on mõnusalt kreemise, paraja soolasuse ja rasvasusega tootega.

Klikka noolel ja saad kuulda, mida toorvorstide testijad toodetest arvasid!


Ranna Rootsi toorvorstid merevaiguga

450 g

Hind: 4.54.-

Punktid: 10

Testijate lemmikuks osutunud toorvorstid merevaiguga on maheda maitsega ja mõnusalt kreemised. Merevaiku küll otseselt ei tuvasta, aga seltskonnas olnud lastele meeldisid need kõige rohkem.

Rakvere sinepine BBQ toorvorst

400 g

Hind: 2.69.-

Punktid: 10

Värvilt kollased vorstid andsid ka maitses sinepit tunda. Testijad leidsid, et sinepimaitset võiks isegi rohkem olla. Ei ole rasvased. Lapsed sõid samuti rõõmuga.

Karni jalopeno toorvorstid

500 g

Hind: 3.39.-

Punktid: 4

Hapukad, teravamad ja rasvasemad kui eelmised, panevad suu õhkama. Tundub, et oleksid seanahast tehtud, liha poleks nagu üldse, tihke konsistentsiga. Söödav kui kõht on tühi ja muud pole võtta.

Oskari toorvorstid lambalihaga

450 g

Hind: 4.15-

Punktid: 9

Soolased, aga mitte ebameeldivalt. Võrdlemisi vürtsikad, konkreetse maitsega. Tiheda konsistentsiga, aga mitte nii väga kui jalopenoga toorvorstid. Lambaliha maitset on tunda. Seni testitutest kõige soolasemad. Keskmiselt rasvased.

Maks ja Moorits lahti lõigatud šašlõki toorvorstid

450 g

Hind: 3.65.-

Punktid: 7

Kui võrrelda Oskari lambalihaga toorvorstidega, siis nende puhul oli lambaliha maitset rohkem tunda. Sõmera konsistentsiga. Lihtsa grillvorsti maitse.

Sir Loini mahe toorvorst lambasooles

450 g

Hind: 5.29.-

Punktid: 7

Kodumaisest mahelihast, puisemad ja kuivemad kui eelnimetatud toorvorstid. Tunda hakkliha maitset. Süües peaks tublisti kastet lisama. Korralikult maitsestatud. Miinuseks on puisus. Sõmera konsistentsiga.


Täname toorvorste testinud perekond Tischlerit!