Espresso head omadused:

1. Parandab seedimist

Itaallastel on kombeks pärast sööki endale üks või kaks espressot lubada. See on tegelikult mõistlik, sest espresso stimuleerib seedimist ja tagab, et isegi rikkalik menüü ei koorma liialt magu.

2. Espresso on happevaene

Neile, kes filtrikohvi halvemini taluvad, on espresso joomine tavaliselt rohkem meeltmööda. Põhjus: espressoube röstitakse kauem ja selliselt laguneb magu ärritav klorogeenhape kuni 70 protsendi ulatuses.

3. Hoiab ära infarkti ja insuldi?

Brasiilia teadlased on leidnud, et mida rohkem espressot juua, seda vähem esineb arteriaalset lupjumist. Kuid olge ettevaatlik: kui te suitsetate, siis ei aita ka espresso!

4. Hoiab ära diabeedi

Mitmete USA uuringute kohaselt mõjutavad espressos olevad taimsed ained (polüfenoolid) suhkru metabolismi ja insuliini tasakaalu positiivselt. Teadlaste järeldus: mõõdukas espresso tarbimine (umbes 4 tassi päevas) vähendab diabeedi riski.

5. Nautige mõõdukalt

Viimaste uuringute kohaselt on espresso odavaim vahend pika eluea tagamiseks. Rusikareegel on juua umbes 3-4 tassi päevas.

Espresso negatiivseks küljeks on Heidelbergi energeetika- ja keskkonnauuringute instituudi arvutuste järgi selle süsinikdioksiidi osakaal.

Espresso CO2 osakaal on halb, sest selle emissiooniväärtus on üle 260 grammi 100 grammi kohta. Arvutuste puhul võeti arvesse tootmise asukohta, tootmismeetodit, kõiki seotud veoseid, töötlemist, pakendamist ja ladustamist.

Mida peaks espresso kohta teadma?

Võib vaielda selle üle, milline kohvisegu maitseb kõige paremini, kuidas seda ideaalselt valmistada ja milline masin on ideaalne. Kuid kõik selle kange kuuma joogi austajad on ühel meelel: espresso on tõeline ja väga hea ainult siis, kui selle pinnal sädeleb tüüpiline kreemjas vaht. Peetakse silmas nn cremat, mis moodustub kohviõlidest alles siis, kui rõhk on piisavalt kõrge ja mis muudab piima või koore asjatundjate jaoks ülearuseks.

Päritolu ja valmistamine:

Spetsiaalne kohvi valmistamise viis, milles aur surutakse läbi peeneks jahvatatud pulbri, leiutati Itaalias 19. sajandi keskel. Espresso pärineb alles aastast 1938.

Kui tervislik on espresso?

Espressofännid kinnitavad, et nende lemmikjook on tervislik. Espresso sobib tundlikule maole paremini kui näiteks tavaline kohv, kuna selle ube röstitakse kauem ja need sisaldavad seetõttu kuni 70 protsenti vähem hapet.

Espresso sisaldab rohkem kofeiini kui kohv, kuna aga tarbitakse korraga ainult umbes 30 milliliitrit 200–250 milliliitri asemel, on kofeiini annus oluliselt väiksem.

Rääkides südamest ja vereringest: espresso on kasulik ka seetõttu, et see aeglustab arterite lupjumist. Teadlased jõudsid isegi järeldusele, et espressojoojad elavad kauem.

Espresso võib aidata ka diabeeti ennetada, kuna sellel on positiivne mõju insuliini tasakaalule ja veresuhkru tasemele. Teadlased soovitavad ideaalse kogusena neli tassi (30 ml) päevas.

Espresso toiteväärtus 100 grammi kohta:

kalorid 2

valk 0,12 g

rasva 0,18 g

süsivesikud 0 g

kiudained 0 g

Ladustamine

Olenemata sellest, kas oad või pulber, espresso võtab igal kergesti võõraid lõhnu külge ja seetõttu tuleks seda alati hoida õhukindlas anumas. Külma ta ei karda, vastupidi: kui hoiate espressot külmkapis, säilivad aroom ja maitse kauem.

Espresso valmistamise näpunäited

Pole küsimust: hea masinaga saate tõenäoliselt sama ideaalse espresso nagu Itaalias. Espressomasinad võivad siiski olla üsna kallid. Kui joote aeg-ajalt ainult tassi, võite pliidiplaadi jaoks kasutada ka vana head espressokannu, mida itaallased tänapäevalgi kodus kasutavad.

Espressot serveeritakse tavaliselt klaasi veega.

Suvejook

Lahjendage espresso jääkuubikutega ja saate kena suvejoogi. Ja muidugi saate espressoga anda maitset kookidele ja muudele maiuspaladele!

Jaga
Kommentaarid