Populaarsed ürdid köögis ja nende kasutamine toitudes
Värsked ürdid muudavad kõik toidud paremaks ja isegi lihtne toorjuustuga kaetud leib võib nendega maitsestatult muutuda maiuspalaks! Ürdid ei anna toidule mitte ainult maitset ja värvi, vaid on ka väga tervislikud. Paljud kulinaarsed taimed sisaldavad eeterlikke õlisid, millel on kasulik või tervendav toime.

See kehtib eriti söödavate ravimtaimede kohta, mida saab loodusest koguda. Kuid ka supermarketist või kodusest ürdiaiast pärit klassikalistel kulinaarsetel ürtidel võib olla tervendav jõud.
Ürdid on kuumuse suhtes tundlikud ja seetõttu tuleks neid tervislike koostisosade säilitamiseks süüa toorelt. Eranditeks on: rosmariin, tüümian ja pune, mis kannatavad kuumust.

1. Petersell
Värske petersell on tugeva aroomiga, eriti käharpetersell.
Petersell on kiudainerikas, see sisaldab ka vitamiine A-, C-, K- ja mitmeid B-grupi vitamiine nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6, folaat.
Petersell sobib hästi järgmiste toitudega:
seened
supid
hautised
liha ja kastmed
omlett
värsked salatid
dipikastmed
2. Basiilik
Basiilik on pärit Aasiast, kus seda leidub üle 40 erineva sordi ja värvitooni, sealhulgas roheline ja punakasvioletne basiilik. Basiilikul on antibakteriaalne toime.
Basiilik sobib hästi:
tomatiga
mozzarellaga
pastaga
pitsaga
pesto sisse
bruschettale
värske salati sisse
3. Murulauk
Keskajal kasutati murulauku maagilise ravimtaimena kõhuvalu vastu. Tänapäeval kasutatakse seda söögiisu stimuleerijana ja selle on antiseptiline ja seedimist soodustav toime.
Murulauk sobib hästi:
munaga
värske salati sisse
kodu- ja toorjuustuga
4. Aedtill
Aedtill on eriti populaarne Põhja-Euroopa köögis, sest sobib suurepäraselt kalaroogadega. See sisaldab palju A- ja C-vitamiini ja väidetavalt aitab seedetraktiga seotud probleemide korral.
Aedill sobib hästi kokku:
lõhega (ja teised kalad)
marineeritud kurkidega
sinepikastmetesse
suppidesse
5. Piparmünt
Põhja- ja Kesk-Euroopas kasutatakse piparmünti sageli magustoitude valmistamisel. Piparmündil on antibakteriaalne toime ja see aitab uneprobleemide korral.
Piparmünt sobib hästi kokku:
tumeda šokolaadiga
naturaalsee jogurtiga
maasikate, laimi ja granaatõunaga
kurgi ja meloniga
kuskussi ja bulguriga
6. Rosmariin

Seda maitsetaime sobib kasutada nii värskelt, keedetult kui ka kuivatatult. Kuna rosmariinil on tugev maitse, on seda parem kasutada säästlikult. Ürdi looduslik, natukene suitsune aroom harmoneerub ideaalselt grillitud roogadega. Rosmariinil on väidetavalt antibakteriaalne, põletikuvastane ja valuvaigistav toime.
Rosmariin sobib hästi:
kokteilide sisse
kartulitoitudega
ahjus küpsetatud köögiviljadega
roheliste ubadega
uluki ja tallelihaga
pastakastme sisse
7. Koriander
Ükski maitsetaim ei tekita nii tugevaid tundeid nagu teeb seda koriander. Te kas armastate seda või vihkate! Selle põhjuseks on aldehüüdid, mis annavad koriandrile kergelt seebise maitse.
Koriander sobib hästi:
avokaadoga
Aasia toitudega
karridega
pesto sisse
8. Karulauk
Karulauk on tervislik ja maitsev, seda kasutatakse sageli seedetraktiga seotud haiguste, näiteks kõhupuhituse korral ja väidetavalt avaldab see positiivset mõju seedeelunditele ja hingamisteedele.
Karulauk sobib hästi:
pesto valmistamiseks
quiche´i sisse
salatiks
suppide ja pastade juurde
9. Tüümian

Tüümianiga sobivad hästi:
kokteilid
tumedad marjad
kartulitoidud
pitsa
pasta