Miks on B12-vitamiin meie jaoks nii oluline?

Normaalse toitumise puhul B12-vitamiini defitsiiti ei teki (v.a väga rangelt taimetoitlased), kuna inimese ööpäevane vajadus on vaid 2–5 µg ja vitamiin B12 varud (peamiselt maksas) on piisavad 1–3 aastaks.

B12-vitamiin on vajalik näiteks punaste vereliblede moodustamiseks, mis vastutavad hapniku transpordi eest. Kui kehas ei imendu piisavalt B12-vitamiini, võib see põhjustada aneemiat. Lisaks on vitamiin seotud rakkude moodustumise ja kasvuga.

B12-vitamiin: parimad toiduained

B12-vitamiini poolest rikkad toiduained on peaaegu eranditult loomsed. Seetõttu on selle vitamiini piisavas koguses saamine keeruline kõigi jaoks, kes ei tarbi liha, kala, muna ja piimatooteid.

B12-vitamiini poolest rikkad toiduained:

Munad

Liha ja rupskid

Austrid

Kala

Juust

Astelpajumarjad

Toiduained, milles on kõrge B12-vitamiini sisaldus:

(mikrogrammides (μg) 100 g kohta)

Veisemaks / vasikamaks: 65 µg

Austrid: 14,5 ug

Küülik: 10 ug

Heeringas: 8,5 ug

Forell: 4,5 ug

Veiseliha: 5 ug

Sealiha: 2 ug

Camemberti juust: 3 ug

Emmentali juust: 3,1 ug

Kanamuna: 1,8 ug

Kui te vaatate B12-vitamiini rikaste toitude loetelu, siis näete, et saate hõlpsalt katta oma igapäevase vitamiinivajaduse.

Kui teile meeldib juust, siis piisab näiteks sellest, kui sööte paar viilu Emmentali juustu või natuke Camembert´i. Kui te sööte liha ja kala mitu korda nädalas, täiendate ka oma B12-vitamiini varusid.

Piisava B12-vitamiiniga varustamiseks peaksid taimetoitlased sööma selliseid toiduaineid nagu munad ja juust. Jogurt ja muud piimatooted sisaldavad samuti B12-vitamiini, kuid väiksemates kogustes. Olukord on erinev veganite jaoks, kes söövad ainult taimset toitu ja ei tarbi ühtegi loomset päritolu toiduainet. Kuna B12-vitamiini leidub peamiselt loomsetes toiduainetes, peaksid veganid laskma arstil regulaarselt vereanalüüsi abil kontrollida B12-vitamiini taset organismi, sest võib-olla on vaja abi toidulisanditest.

Kuna keha suudab vitamiini säilitada kolm aastat, kulub defitsiidi ilmnemiseks veidi aega. B12-vitamiini vaeguse vältimiseks peaksid veganid: võtma B12-vitamiiniga preparaate või toidulisandeid ja eelistama toite, millele on lisatud vitamiini, näiteks B12-vitamiiniga rikastatud sojapiim.