Linnamuuseumi avahoidla vitriin, kus eksponeeritakse Langebrauni portselanitööstuses ja Kunstifondi Kombinaadis "Lepatriinu" dekooriga kaunistatud serviise.
Langebrauni portselanitehases hakati lepatriinumustrit kasutama 1936.a. Nikolai Langebrauni töökojas järgiti mujal Euroopas levinud moesuundi ja populaarne täpimuster oli 1930ndatel üks sellistest. Nii Saksa- kui Prantsusmaa vabrikutes toodeti sarnase vormi ja dekooriga portselanist serviise. Levinumaks värvilahenduseks oli helepunasel taustal valged täpid, aga Langebrauni toodangu seas on olemas ka vastupidine variant – peene musta piirjoonega punased mummud valgel taustal. Fotot sellest võib näha Anne Ruussaare raamatus "Langebraun. Oma ja võõras. Nikolai Langebrauni portselan".
Linnamuuseumi avahoidla vitriin. Kunstifondi Kombinaadis "Lepatriinu" dekooriga kaunistatud serviis.
Nõukogude ajal eestlaste kodudes kasutusel olnud valgete täppidega punased tassid pärinesid suuresti Riia Portselanitehasest. On teada, et mitmed teised Nõukogude Liidus asunud tehased kasutasid sarnast dekoori.

Köögi- ja puhvetkappides peidus olevate lauanõude kihistused pakuvad suuremate sündmuste tarbeks lauda kattes või kevadpuhastust tehes nostalgiat ja meeldivaid taaskohtumisi. Kas teate oma keraamiliste- või portselanist valmistatud lauanõude päritolu? Kas tegemist on kihla- või pulmakingiks saadud nõudega? Ehk meenub mõni emotsionaalne ost kohaliku kaubamaja kristalliosakonnast?

Täpilised serviisid olid 1970ndatel ja 80ndatel laialt kasutuses ja nende põhitoonideks võisid olla punane, roheline või oranž. Leidus ka komplekte, mille valgel taustal olid eelnimetatud toonides täpid. Nüüd kuuluvad nimetatud serviisid retrostaatusesse ja e-oksjonikeskkonnas leiavad need endale kiirelt uue omaniku. Vahel harva on pakkumisel ka ilma ühegi kriimuta täiskomplektid, mis saavad uhkeldada koos võitoosi, kohvi- ja koorekannuga. Ajaga komplekti tekkinud tühimikku õnnestub veel suure tõenäosusega asendada taaskasutuskeskustes ja suvistel vanakraamilaatadel pakutavate eksemplaridega.

Kui vanaemad jõid kenadest punapõsksetest valgete täppidega tassidest kohvi, siis laste jaoks olid 1970ndatel ja 80ndatel laual morsiklaasid, mis jällegi paljudes peredes sarnased. Nendel võis leida ralliautode, loomade, lillede ja 1980. aasta suveolümpiamängude sümboolikat. Vahvate vuntsidega vigrid, uljad karud ja kaunid purjekad olid kahtlemata lastele meeltmööda ja morss maitses nende pildiga klaaside seest alati paremini! Kui hoolas ema või vanaema võlus morsiklaasi servale suhkruhärmatise, oli väike ime sündinud!

Nõukogude ajast pärit täpimustriga serviisi võib tänapäevalgi leida paljude eestlaste kodudes.
Suviste aiapidude hooaeg on ees ja kui teile meeldib erilisi sündmusi korraldada, siis saate üsna kerge vaevaga külaliste rõõmuks taasluua 40-50 aasta taguse peolaua. Kui te olete seni peitnud puhvetkapi tagumistes ridades kristallkausse, siis võtke ka need välja ja serveerige rosoljet, kasukat või kartulisalatit. Võluge lauale retrokook biskviidi, kohupiima, hapukoore ja tarretatud kompotimarjadega või kõikide pilku püüdev lopsakate roosidega sefiiritort. Menüüd koostades mõelge ka tikuvõileibadele, kass Arturi koogile, vahukooremütsiga tarretisele, sekserivaagnale, millel keedetud keel, praelihalõigud, sink, juust ja rulaad.

Ilusad ilmad on otsekui loodud väljasõitudeks. Kui teie vanade lauanõudekollektsioon vajab täiendamist, siis külastage taaskasutuskeskusi, vanakraamipoode ja kui satute jalutama Tallinna vanalinna, võtke aega ning minge tutvuma Linnamuuseumis asuva lauanõude koguga, milles eksponeeritud nii välismaine kui kohalik toodang, mis eestlaste laudu on katnud.