Värskelt või konserveeritult – TOMAT on tervisele kasulik mõlemal moel!
Võimas antioksüdant
Tomatites sisalduv võimas antioksüdant – lükopeen, imendub konserveeritud tomatitest paremini kui värsketest. Lükopeen toetab südame tervist, aitab vältida kopsu- ja maovähki, ajuhalvatust ning meestel eesnäärmevähki.
Lükopeen kuulub karotenoidide rühma ja see annab tomatile punase värvuse. Head lükopeeni allikad on peale tomati ka arbuus, punane greip, papaia, punane paprika, mango ja kibuvits. Lükopeen on rasvlahustuv antioksüdant, mis imendub paremini näiteks koos oliiviõliga.
"Kui inimesed tarbisid söögikorra ajal rauda sisaldavaid toite, nägime aja jooksul lükopeeni tarbimise peaaegu kahekordset langust," ütles uuringu juht, Ohio ülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli assisteeriv professor, Rachel Kopec.
"Sellel võib olla potentsiaalne tagajärgi iga kord, kui inimene tarbib midagi, mis sisaldab rikkalikult nii lükopeeni kui ka rauda – näiteks Bologa kastet või rauaga rikastatud hommikusöögihelbeid ja võtab juurde tomatimahla. Selliselt saaksite tõenäoliselt poole vähem lükopeeni," kommenteeris Kopec.
Saage osa tomati tervistavatest omadusest suppi süües
Tumepunane värv ja täidlane maitse teevad tomatisupist paljude lemmiku. Maitsva tomatisupi saab vaid mõnest koostisosast, kuid samas võib sellele soovi järgi lisada koostisosi ja isegi maitseainete puhul on piiriks vaid kujutlusvõime.
Tomatisupi retsepte on lugematu arv, kuid maitsev põhi valmib kiiresti pelgalt mõne koostisosa abil. Kasutage näiteks:
- värskeid või konserveeritud tomateid
- tükeldatud sibulat ja küüslauku
- oliiviõli
- toidukoort
- köögiviljapuljongit või vett
- värsket basiilikut
- soola ja pipart
Nendest koostisosadest valmib maitsev supp, millele saate vürtsi juurde anda, näiteks tšilli või hakitud ingveriga. Suppi saate täidlasemaks muuta, lisades porgandit, paprikat või sellerit.
Palju naudivad tomatisuppi kuumalt, kuid külm tomatisupp võib kuumal suvepäeval suurepäraselt värskendada. Näiteks Hispaania tomatisuppi gazpachot süüakse külmalt.
Gazpacho konserveeritud tomatitest
1 punane paprika
2 küüslauguküünt
1/2 kurki
850 ml konserveeritud tomateid
4 sl oliiviõli
2 sl punase veini äädikat
soola ja pipart
näpuotsaga suhkrut
1-2 sl värskelt pressitud sidrunimahl
Valmistamine:
Peske, puhastage ja tükeldage paprika. Koorige küüslauk. Peske ja koorige kurk. Murdke sai tükkideks. Püreestage tomatid, küüslauk, paprika, kurk ja sai. Segage püree juurde oliiviõli ja äädikas. Maitsestage soola, pipra ja suhkruga. Laske külmkapis ca 2 tundi seista. Korrigeerige vajadusel maitset soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga.