RETSEPTID | Kevadine spargel on tõeline delikatess, kuid spargli puhastamiseks ja keetmiseks on omad nipid
Sparglite värskuse kontroll
Tipud peavad olema värsked ja tihked, mitte närtsinud, nii et need painduma annavad. Varred tekitavad murdudes mõnusat naksakat häält, need on samuti tihked ja läikivad. Külmikus seisavad sparglid värskena kaks-kolm päeva, võid need ka niiske majapidamispaberi sisse mähkida ja siis õhukindlasse karpi pakkida, et delikatessi krõmpsuvat konsistentsi hoida.
Ettevalmistus
Noored sparglid ei vaja muud ettevalmistust kui pesu. Suurematel ja vanematel trimmi varred kuni puiduse osani ja lõika viimane maha. Ära neid ära viska, vaid kasuta köögivilja-puljongite jm valmistamiseks, mida valad näiteks risotole. Tegelikult kannatavad blanšeeritud otsad tükeldatult ka koorekastmes hautamist, siis võiks neid serveerida koos pasta või kanaga.
Kuumutamine
Keetmisel ja küpsetamisel on hea, kui teed seda võimalikult lühikese aja jooksul. Keeda 3–5 minutit, auruta 4–5 minutit ja serveeri esimest saaki Hollandi kastme või kuuma sulavõiga. Spargel sobib oma loomult hästi koos roheliste herneste, roheliste ubade ja spinatiga.